A Fidesz is beszáll a horvátországi pártcsatározásba?

A Fidesz is beszáll a horvátországi pártcsatározásba?

Miro Kovac és Szijjártó Péter 2016. március 14-én (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki tisztségére pályázó Miro Kovac – nem hivatalosan – intenzív tárgyalásokat folytat Orbán Viktor kulcsfontosságú bizalmi embereivel – állítja a horvát Nacional. A zágrábi hetilap azt írta, a magyar miniszterelnök abban érdekelt, hogy Kovac vegye át a horvát kormánypárt vezetését. Az újság forrásai szerint az elnökjelölt az elmúlt hetekben a magyar miniszterelnökkel személyesen is találkozhatott. A politikus viszont azt mondja, évek óta nem volt Budapesten, a magyar kormányfővel pedig utoljára 2017-ben találkozott Helmut Kohl temetésén.

A Nacional ugyanakkor állítja, Orbán Viktor emberei igenis kapcsolatba léptek a HDZ vezetésére pályázó Kovaccal, ugyanis a magyar kormány a jövőben rajta keresztül kívánna befolyást gyakorolni a horvát belpolitikára. Ráadásul decemberben Horvátországban parlamenti választásokat tartanak, vagyis ha Kovac diadalmaskodik a HDZ-n belül, akkor az is könnyen előfordulhat, hogy év végén ő lesz az ország következő miniszterelnöke.

Orbán Eszéken: a Fidesz saját maga dönt a sorsáról az Európai Néppártban | Magyar Hang

A Fidesz és a HDZ viszonyát az elmúlt években nagyban beárnyékolták a két ország között feszülő ellentétek, amelyek elsősorban gazdasági kérdésekben csúcsosodtak ki. A legnagyobb port kétségtelenül a Mol–INA-botrány kavarta, ebben az ügyben már 2011 óta tart a nyomozás. 2013-ban vádat is emeltek Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, ám az akkori eljárást a horvát alkotmánybíróság 2015-ben megsemmisítette. 2018-ban aztán újra sor került a vádemelésre, első fokon tavaly Hernádit két év börtönre ítélték. Az INA magyar kézbe kerülése mellett a horvátoknak az is fájdalmas volt, hogy az OTP megszerezte a Split Bankot, ezáltal a magyar pénzintézet azonnal Horvátország negyedik bankja lett.

A magyar kormány azonban az elmúlt időszakban számos lépést tett, hogy valamiképp rendezze a viszonyát a horvát kormánypárttal. A horvát Express szerint 2018-ban a lengyeleken kívül a magyar képviselők is azon voltak, hogy Miro Kovac egykori horvát külügyminiszter legyen az Európa Tanács következő főtitkára, aki így a Visegrádi Négyek jelöltje is lehetne. A lap úgy véli, akkor Orbán maga ajánlotta a horvát miniszterelnöknek, Andrej Plenkovicnak, hogy Kovacot jelölje erre a posztra, azonban végül Marija Pejcinovic Buric lett az Európa Tanács főtitkára.

De miért annyira fontos a magyar kormánynak Kovac előtérbe helyezése? A Nacionalban úgy vélik, a gazdasági érdekeken túl a Fidesznek politikai érdekei is fűződnek ahhoz, hogy a HDZ-vel való kapcsolata rendeződjön. A horvát kormánypárt ugyanis szintén tagja az Európai Néppártnak, s bár az Európai Parlamentben a legutóbbi választásokon a 12-ből csak 4 mandátumot sikerült szerezniük, a HDZ kétségtelenül Horvátország legnagyobb konzervatív pártja. A Fidesznek elemi érdeke, hogy olyan szövetségeseket találjon a Néppárton belül, amelyek szükség esetén mellé állnak. Ez pedig nem is lenne olyan nehéz, ha Kovac szerezné meg az elnöki tisztséget, hiszen túl azon, hogy a felesége magyar származású, a megszólalásai arra utalnak, hogy politikai nézetei sokkal közelebb állnak a Fideszhez, mint az Európai Néppárthoz.

Eldőlt: Orbán rémálma nyerte az elnökválasztást | Magyar Hang

Ám a lap forrásai szerint a Fidesznek tartalék terve is van arra az esetre, ha végül mégsem Kovac nyerné el a pártelnöki címet. Ekkor Orbán Viktor inkább a Miroslav Skoro körül tömörülő csoportot támogatná, amely a Fideszhez hasonlóan viszonyul a migráció és a sajtószabadság kérdéséhez. A legutóbbi horvátországi elnökválasztáson – amelyen nem más, mint Orbán régi ellensége, Zoran Milanovic diadalmaskodott – Skoro a harmadik helyet szerezte meg, ami azért is számított óriási meglepetésnek, mert a politikus-énekes egykori pártja, a HDZ jelöltje ellen indult. A szélsőjobboldali politikus így kitűnő eredményeket produkálhat már a decemberi választásokon is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/9. számában jelent meg február 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/9. számban? Itt megnézheti!