„Mutassátok meg, hogy ez nem Kína” – dallal küzdenek Oroszországban a koronavírus ellen

„Mutassátok meg, hogy ez nem Kína” – dallal küzdenek Oroszországban a koronavírus ellen

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő kislány egy reptéren. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország egyelőre inkább a koronavírus gazdasági következményei, semmint maga a járvány miatt aggódik. Az olaj ára és a turistaforgalom már most megérezték a vírus terjedését, ám koronavírussal fertőzött személyt egyelőre csak hatot találtak. Közülük kettő kínai, akik már el is hagyták a kórházat, a Diamond Princess hajóról evakuált három orosz egy kazanyi kórházban van, míg a minap Moszkvában kiszűrtek egy a vírussal fertőzött, Olaszországból visszatért személyt is. Az utóbbi beteg 11 közvetlen hozzátartozóját és a vele Olaszországból egy gépen utazókat, összesen 83 személyt karanténba helyezték, illetve kórházban vizsgálják ki őket.

Oroszország már február 20-án teljesen lezárta a kínai határt, ritkította a repülőjáratokat, a repülőtereken pedig szűrik a Kínából, Iránból, Olaszországból és Dél-Koreából érkezőket. Ezen kívül naponta ellenőrzik a kínaiak által lakott körzeteket, és az általuk tömegesen látogatott helyeket. Szintén naponta mérik a moszkvai óvodákban és bölcsődékben a gyerekek testhőmérsékletét, és most szervezik ilyen kapuk felállítását a metróban.

Már 52 olasz halott van, Ferenc pápa nem koronavírusos | Magyar Hang

Egy dallal szállt be a koronavírus elleni küzdelembe a magas nézettségű és kedvelt Vecsernyij Urgant nevű műsor vezetője. A népszerű showman Ivan Urgant egy tévés kollégájával énekelt duettet. A ’90-es évek egyik nagy slágerének zenéjére írtak új szöveget, amelyben tanácsokat adnak a koronavírus elleni védekezésre. „Ne tüsszögjetek, egyetek vitaminokat, mutassátok meg, hogy ez nem Kína! Azzal se törődjetek, ki mit mond, hiszen ahogy legyőztük a nácikat, így le fogjuk győzni ezt a szörnyeteget is!” – biztatták honfitársaikat.

A videón a 13. perctől kezdődik az említett zeneszám.

Oroszország Kína közelsége, az országban milliós nagyságrendben élő kínai kolónia, valamint az ázsiai szomszédból korábban érkező rengeteg turista miatt különösen veszélyeztetett, ennek ellenére idáig jól áll a védekezéssel. Gondot okoz ugyanakkor, hogy hiába zárták le Peking tiltakozása ellenére a kínai határt, állítottak le már egy hónapja minden charter járatot, és minden turista, diák és üzletember beutazását, Közép-Ázsián keresztül továbbra is bejuthat a vírus az országba. Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán megpróbálták lezárni a határt, Peking azonban nyomást gyakorolt ezekre az országokra, így továbbra is kínaiak ezrei érkeznek naponta. Ez a régió pedig a vendégmunkások révén élénk kapcsolatban áll Oroszországgal is.