WHO: Készpénzzel is terjed a koronavírus

WHO: Készpénzzel is terjed a koronavírus

Euró Illusztráció: Pixabay/angelolucas

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A készpénz felületén akár több napig is életben maradhat a koronavírus, és a fertőzött bankjegyek érintése után, ha valaki a szájához, szeméhez nyúl, megfertőződhet a vírussal – írja a Portfólió a Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetését idézve.

Kínában már korábban is foglalkoztak ezzel a problémával, ott „mélytisztítják”, fertőtlenítik a készpénzt, sőt, a legnagyobb kockázatú bankjegyeket megsemmisítik.

Már évekkel korábban is lehetett tudni, hogy a készpénz „koszos”, kártyatársaságok korábban már több felmérésben is felhívták a figyelmet arra, hogy a készpénz baktériumok és vírusok hordozója lehet, egy 2017-es New Yorkban elvégzett kutatás alkalmával például 397-fél baktériumot fedeztek fel a bankjegyeken.

A WHO szóvivője a Telegraphnak nyilatkozva kijelentette, mivel a bankjegyek és érmék a baktériumok és vírusok hordozói lehetnek, ezért azt tanácsolják, mindenki mosson kezet, miután készpénzzel fizetett, illetve ha van rá lehetősége, fizessünk érintéssel. (Azaz például NFC-s kártyával, mobillal vagy más hordható eszközzel).

A CNN egyébként korábban kínai kutatókra hivatkozva azt írta, kevesebb mint 5 perctől 9 napig is életben maradhat a vírus olyan felületeken, melyeket nem fertőtlenítettek.