Kínában 6000 ember állapota súlyos, egy gyógyultnak nyilvánított 36 éves férfi is meghalt

Kínában 6000 ember állapota súlyos, egy gyógyultnak nyilvánított 36 éves férfi is meghalt

Légi felvétel az előregyártott elemekből épülő kórházról a Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/COSTFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe egy öt nappal korábban gyógyultnak nyilvánított páciens a közép-kínai Vuhanban – jelentette helyi sajtóforrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.

A 36 éves férfi halálához az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás vezetett. Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, ahol az enyhébb tüneteket produkáló betegeket kezelték.

Két hét után távozhatott, de az érvényes előírások szerint még további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia. A férfi felesége arról számolt be, hogy férje két nappal azután, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott. Március 2-án ismét kórházba szállították, ahol még aznap délután elhunyt.

A sanghaji székhelyű The Paper című lap egy azóta az internetes oldaláról eltávolított cikkben arról is hírt adott, hogy a vuhani Fangcang Kórház – amely szintén egyike a járvány miatt kialakított ellátó központoknak – szerdán egy felhívást tett közzé, miszerint több, korábban gyógyultnak nyilvánított pácienst kellett újból ellátás alá helyezni a tünetek ismételt felbukkanása miatt. A kórház emiatt csütörtöktől a vírus elleni antitestek jelenlétét is teszteli a betegek esetében, mielőtt gyógyultnak nyilvánítaná őket.

Kína szárazföldi részén szerda éjfélig újabb 139 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 131-et a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban. Az esetek száma ezzel a szárazföldi Kínában 80 ezer 409-re emelkedett, míg további 31 halálozással az elhunytak száma 3012-re nőtt. A betegségből eddig országszerte több mint 52 ezren gyógyultak fel, és a 25 ezret meghaladja a még jelenleg is kezelés alatt állók száma, akik közül csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos.

A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a világszerte igazolt 95 ezer 425 koronavírusos fertőzöttből 3286-an haltak meg eddig. Kínán kívül Olaszországból jelentették a legtöbb halálesetet, összesen 107-et. Európában Olaszországon kívül Franciaországból négy, Spanyolországból két, San Marinóból pedig egy halálesetről írtak.

Közben Bosznia-Hercegovinában is megjelent az új típusú koronavírus. Csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban regisztrálták az első két esetet – közölte a helyi televízió. Az ország többségében szerbek lakta részében egy apánál és a fiánál állapították meg a vírus jelenlétét – jelentette be Alen Seranic, az országrész egészségügyi minisztere. Hozzátette: a férfi családját megfigyelés alá helyezték.

Az MTI szerint a fiú iskoláját lezárták, és azokat a gyerekeket is megvizsgálják, akik az utóbbi időszakban kapcsolatba kerültek a gyerekkel. Az édesapja Olaszországban dolgozik, ott fertőződhetett meg, és hazalátogatásakor adhatta tovább a vírust.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.