Török belügyminiszter: Ez még csak a kezdet

Török belügyminiszter: Ez még csak a kezdet

Szíriaiak lépik át a szíriai-török határt a dél-törökországi Hatayban 2020. február 28-án, miután Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Görögországnak üzent a török belügyminiszter szombaton. Erdoganék továbbra is engedik Európa, így elsősorban Görögország felé a migránsokat, ott azonban egyelőre még feltartóztatják őket.

Hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma – erre figyelmeztetett szombaton török belügyminiszter. – Ez csak a kezdet. Ami eddig történt, az még semmi. Micotakisz (görög miniszterelnök) nem tudja tartani a határokat – mondta Süleyman Soylu.

Azt is állította, hogy már így is elérte a 143 ezret a tőlük elindult és Görögországba átjutott migránsok száma. Athén ugyanakkor azt közli, hogy nem engedi be területére a külföldieket sem a szárazföldön, sem pedig a tengeren.

A görög-török határon továbbra is feszült a helyzet. Szombaton újabb összetűzések voltak Kasztaniesz határátkelő közelében: a görög határőrök könnygázzal és füstbombákkal akadályozták, hogy a határkerítés török oldalán összegyűlt több százan át tudjanak jutni országukba, mire válaszul különféle tárgyakkal dobálták őket.

Görög tisztségviselők közlése szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg.

A Magyar Hang tudósítója az elmúlt napokban Görögországban, illetve Leszboszon járt. Exkluzív beszámolónkat egy videóval együtt itt olvashatja el:

Rohamrendőrök tartóztatják fel a migránsokat Leszboszon - Videónk a helyszínről! | Magyar Hang

Recep Tayyip Erdogan török elnök bő egy héttel ezelőtt döntött úgy, hogy a 2016-ban Angela Merkellel és az Európai Unióval kötött megállapodás ellenére nem tartóztatja fel tovább az egészen idáig az országában tartott menekülteket és migránsokat, a hírre sokan el is indultak Görögország felé. A görög hatóságok ugyanakkor megerősítették a határőrizetet és nem akarnak beengedni senkit. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást - valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót - nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Erdogan azt tervezi, március 9-én egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, a migránsválság megvitatására.