HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Európa határ...

„Európa határai nincsenek nyitva, nem voltak és nem lesznek” – mondta az Európai Bizottság elnöke

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sem a koronavírus, sem a görög–török határhelyzet nem volt napirenden 100 nappal ezelőtt, amikor az Ursula von der Leyen által vezetett új Európai Bizottság megkezdte működését, tavaly december 1-jén. A Bizottság elnöke most értékelte az első 100 napot, amelyet úgy foglalt össze, hogy „világos politikai víziót vázoltunk fel Európa elé, a digitális átállással, zöldmegállapodással”, s hozzátette, hogy arra is hangsúlyt fektettek, hogy szuverén és komoly világpolitikai tényező legyen az Európai Unió. Az elnök szerint sikerült lefektetni egy pozitív menetrendet a következő 30 évre.

„Az első 100 napunk története annak átmenetnek a kezeléséről szól, amellyel Európának meg kell birkóznia. Arról szól ez, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a foglalkoztatás és a növekedés szolgálatába állítsuk. A technológia előnyeinek kiaknázásáról és működtetéséről az emberek érdekében. És az EU geopolitikai befolyásának megerősítéséről is szólt ez az időszak” – foglalta össze az elnök.

Ursula von der Leyen sokat beszélt a Törökországgal kapcsolatos fejleményekről, azért is, mert hétfőn este a török elnök Brüsszelbe látogat. Von der Leyen szerint egy hosszabb párbeszéd kezdete lesz ez, de el kell indulni a megoldás felé. Az elnök emlékeztetett arra, hogy korábban valamennyi beszédében hangsúlyozta, hogy a migrációs kérdés hosszú távon velünk marad és fenntartható megoldás kell a kezeléséhez. Most azonban a migránsokkal nyomást akarnak gyakorolni Görögországon keresztül az egész EU-ra. Von der Leyen felhívta a figyelmet arra, hogy garantálni kell a határok védelmét, ugyanakkor a menedékkérők alapjogait is. „Európa határai nincsenek nyitva, nem voltak és nem lesznek” – szögezte le az elnök. Egy kérdésre válaszolva támogatandónak nevezte egy humanitárius folyosó kialakítását, amelynek révén a szíriai menekültek menedékkérelmet adhatnak be az EU-hoz. Megemlítette azt is, hogy szeretnék a görög szigeteken lévő, mintegy 5500 kísérő nélküli kiskorú minél nagyobb részét más tagállamokba helyezni, ennek érdekében várják a felajánlásokat. Már a francia, a német, a luxembourgi, a finn és a portugál kormány is jelezte, hogy hajlandóak egyedülálló gyermekeket befogadni. Az elnök megemlítette azt is, hogy az első száz napban a Bizottság illetékes biztosai minden tagállam képviselőivel tárgyaltak migrációs kérdésekről és ezek alapján húsvét után mutatják be az új migrációs paktumot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,742lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek