HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Biden nyert M...

Biden nyert Michiganben, jelentősen növelve előnyét demokrata párti riválisával szemben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Joe Biden nyerte kedden a michigani előválasztást, és ezzel az elemzők szerint jelentős lépést tett afelé, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a 2020-as elnökválasztáson, írja az MTI. Barack Obama egykori alelnöke előzőleg már megnyerte az előválasztást Mississippi és Missouri államban is.

Biden óriási fölénnyel győzött három tagállamban, ahol már lezárult a keddi szavazás: Michiganben 53 százalékkal, míg Mississippiben a voksok 81, Missouriban pedig az 59 százalékát szerezte meg a szavazatszámlálások közel végleges eredménye szerint.

Bár Észak-Dakotában, Idahóban és Washington államban elvileg még nyerhet párton belüli riválisa, Bernie Sanders vermonti szenátor, de ezek az államok kevés delegátust küldenek a demokraták júliusi elnökjelölt-állító konvenciójára, ezért Sanders reménye televíziós kommentátorok szerint már elveszett az elnökjelöltség elnyerésére. David Axelrod, Barack Obama egykori főtanácsadója a CNN hírtelevízióban egyenesen úgy fogalmazott: matematikailag már Biden az elnökjelölt.

A 125 delegátust adó Michiganben elért győzelem kulcsfontosságú a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben. Elemzők szerint Biden előnye nagyon jelentős: a volt alelnök eddig 841 delegátust gyűjtött, míg a vermonti szenátort az eddigi választási eredményei alapján 579 küldött támogatja. Az elnökjelöltté választáshoz legalább 1991 delegátus támogatása szükséges.

Előveszik Joe Biden fiát, vizsgálatot indítanának vitatott ukrán üzleti szerepvállalása miatt | Magyar Hang

Az ügy nem politikai jellegű – állítják a republikánusok.

A michigani vereség különösen érzékenyen érintheti Sanderst, hiszen négy évvel ezelőtt ebben az államban, ha kevéssel is, de legyőzte Hillary Clintont, aki később a párt elnökjelöltje lett, és Sanders az elmúlt napokban is aktívan kampányolt szerte az államban. A választók olyan nagy számban jelentek meg az urnáknál, hogy Sanders még a szavazóhelyiségek nyitvatartásának meghosszabbítását is kérte a választási bizottságtól.

Elemzők rámutatnak: Mississippiben és Missouriban az afroamerikai lakosság erőteljes támogatása vitte győzelemre Bident. A szövetségi államok közül Mississippiben a legmagasabb, hozzávetőleg egyharmad a fekete közösség aránya, és a hatmillió lelket számláló Missouriban is afroamerikai származású a lakosság egyötöde. Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy Mississippiben a megkérdezettek 86 százaléka Bident támogatta, és csak 11 százalékuk rokonszervezett Sanders esetleges elnökjelöltségével. Missouriban a keddi előválasztások első exit poll felmérései szerint a fehér lakosság nagy része is Joe Bidenre voksolt.

A The New York Times napilap elemzése szerint a mérsékelt és liberális választók, valamint a nők, elsősorban is a felsőfokú végzettségűek alkotják Biden szavazótáborát, és az időskorúak elsöprő többsége is őt támogatja.

HIRDETÉS

A volt alelnök és a demokratikus szocialista – ketten maradtak versenyben a demokratáknál | Magyar Hang

A volt alelnök vagy a demokratikus szocialista – azaz Joe Biden vagy Bernie Sanders. Kettejük közül kerülhet ki Donald Trump kihívója.

Bernie Sanders a michigani eredmények közzététele után bejelentette, hogy kedden este nem szól a híveihez. A megannyi rossz mellett a vermonti szenátor kapott kedvező hír is, az elnökjelölti versenyből nemrég kiszálló Elizabeth Warren szenátorasszony kampánystábjának mintegy ötven tagja beállt Sanders mögé. Ez mondjuk nem csoda, hiszen a vermonti szenátor mellett Warren számított a „legbalosabb” jelöltnek a demokraták között, egyes témákban még Sandersnél is radikálisabb nézeteket vall.

Biden közben Philadelphiában mondott beszédében baráti jobbot nyújtott Sandersnek. Gratulált neki és támogatóinak a kitartásukhoz és szenvedélyességükhöz, majd azt mondta: „A célunk ugyanaz, és együttes erővel legyőzhetjük Donald Trump elnököt.”

Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata ezzel párhuzamosan közleményben reagált a demokraták keddi első előválasztási eredményeire. Joe Biden és Bernie Sanders „ugyanannak az éremnek a két oldala” – írták.

A republikánusok kedden öt tagállamban – Idahóban, Michiganben, Mississippiben és Missouriban – szintén előválasztást tartottak. Donald Trump a Twitteren egyenként köszönte meg Mississippinek, Missourinak és Michigannek a győzelmet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,698lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek