Szükségállapotot hirdettek Csehországban, gyakorlatilag lezárták a határt

Szükségállapotot hirdettek Csehországban, gyakorlatilag lezárták a határt

Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országba nem utazhatnak be brit, olasz, spanyol, osztrák, német, svájci, svéd, norvég, holland, belga, dán és francia állampolgárok sem.

Szükségállapotot hirdettek az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön Csehországban, a rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, harminc napra – közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában.

Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolta a kabinet. A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette: a kormány azonnali hatállyal megtiltotta a koronavírus-fertőzés miatt kockázatosnak minősített országok lakosainak beutazását Csehországba, amennyiben az országban nincs tartós lakhelyük, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízumuk.

Ez az intézkedés a következő országokat érinti: Kína, Dél-Korea, Irán, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Svájc, Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia és Franciaország.

Ugyanakkor a cseh állampolgároknak megtiltották az utazást ezekbe az országokba. A tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint az egészségügyi dolgozókat.

A cseh-német és a cseh-osztrák határon csak 11 határátkelőhely fog működni, mindenütt ellenőrizni fogják az utasokat. A határokon szolgáló idegenrendészetnek a hadsereg nyújt segítséget. A kishatárforgalom további hét helyen lesz engedélyezve. A határok túloldalán dolgozó emberek  külön engedélyt kapnak a határátlépésre.

A közlekedési minisztérium bejelentette, hogy meghatározatlan időre megszakítják a határokon átnyúló közúti autóbusz- és vasúti forgalmat. A határokat csak személygépkocsiban lehet majd átlépni.

A hatályos jogszabályok értelmében a cseh kormány harmincnapos szükségállapotot hirdethet olyan rendkívül súlyos esetekben, amikor nagymértékben veszélyeztetve van a lakosság élete, egészsége, vagyona, vagy az ország rendje és biztonsága. A kormánynak erről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely felülbírálhatja a döntést. A parlamenti alsóház ugyanakkor dönthet a szükségállapot meghosszabbításáról is.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Csehországban 109-re emelkedett a fertőzöttek száma. Két ember állapota súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki nem gyógyult ki.