HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Brüsszel enyh...

Brüsszel enyhítené a járvány miatti károkat, de a kormányokra is számítanak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az EU eddig összesen 37 milliárd eurót mozgatott meg a járvánnyal kapcsolatos károk enyhítésére.

– Minden tagállamnak meg kell értenie, hogy a vírust nem lehet feltartóztatni, de a terjedést le lehet lassítani. Le kell lassítanunk az életet, ezzel az egészségügyi rendszer időt nyer, hogy fel tudjon készülni az újabb betegekre – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amikor már arról beszélt, hogy milyen gazdasági válaszokat ad az EU a koronavírus-járvány miatt károkra. Az elnök nyomatékosan kijelentette, hogy semmiképpen sem támogatja, ha a tagállamok egyoldalúan tesznek lépéseket az egységes piaccal szemben és a belső határok felállítását sem nevezte elfogadhatónak, amikor a szolidaritásnak van helye.

Von der Leyen szerint bizonyos kontrollintézkedések indokoltak lehetnek, de az általános utazási tilalom a WHO ajánlásai szerint sem szükséges. Ugyanakkor a szűrések számának növelését jó és szükséges intézkedésnek nevezte.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a járvány az európai és a globális gazdaság számára egy sokk, azonban átmeneti. Arra kell koncentrálni, hogy ebben az időszakban a bajban lévő ágazatoknak, vállalkozásoknak, kormányoknak minél rugalmasabb szabályokat és könnyen elérhető pénzügyi forrásokat tudjanak biztosítani. Elhangzott, hogy például a dán kormány kérelmezte, hogy az állami támogatásokat tiltó szabályoktól tekintsen el a Bizottság, mert Dániában szeretnék kompenzálni azokat a szervezőket, akiket a tömegrendezvények elmaradása miatt kár ért. A Bizottság pár óra alatt jóváhagyta a kérést.

HIRDETÉS

Hasonlóra bármelyik tagállamnak lehetősége van, az Európai Bizottság non-stop forró drótot üzemeltet, ahol várják a kormányok hasonló megkereséseit.

Az EU eddig összesen 37 milliárd eurót mozgatott meg a járvánnyal kapcsolatos károk enyhítésére. Ennek része, hogy a következő hetekben 8 milliárd euró likviditási hitel válik elérhetővé körülbelül 100 ezer kis- és középvállalkozás számára.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy együttműködnek azokkal a kormányokkal, amelyek kárpótlási intézkedéseket akarnak bevezetni, kilenc tagállamban már van ilyen kezdeményezés. Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos pedig bejelentette, hogy a tagállami költségvetések értékelésekor sokkal rugalmasabbak lesznek azon kiadások tekintetében, amelyek a járvány miatt merültek fel. Ezzel szeretnék ösztönözni azokat a kiadásokat, amelyek az orvosi felszereléseket beszerzésére, a kórházi kapacitások növelésére, polgári védelmi intézkedésekre vagy tájékoztató kampányokra vonatkoznak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek