HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Látványosan k...

Látványosan kevés a fertőzött a posztszovjet térségben – Mi lehet ennek az oka?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Kína szomszédsága ellenére lassan éri el a posztszovjet térséget a koronavírus. Észtország kivételével a megbetegedések száma az átlag alatti, a közép-ázsiai országokban pedig egészen péntekig nem is mutattak ki fertőzéseket. A balti államban eddig 109 megbetegedést regisztráltak, ami a népességhez viszonyítva már magas érték. Ezért május 1-ig rendkívüli állapotot rendeltek el, amelynek értelmében szigorú ellenőrzéseket vezettek be a határon, bezárták a múzeumokat, mozikat, koncerttermeket, és elhalasztják a közösségi rendezvényeket. A másik két balti országban kevésbé súlyos a helyzet, hiszen Lettországban 26, míg Litvániában csak 8 esetben mutatták ki a Covid-19 vírus jelenlétét.

A 130 milliós népességhez képest feltűnően alacsony a fertőzöttek száma Oroszországban, ahol eddig 59 megbetegedést mutattak ki. Az esetek felét Moszkvában, figyelmeztető azonban, hogy az utóbbi két napban megugrott a fertőzések száma. Ezért a főváros után Szentpéterváron is betiltották a nyilvános rendezvényeket: előbbiben az ötezer, míg utóbbiban az ezer fő felettieket. Moszkvában az oktatást is fakultatívvá teszik hétfőtől, így a szülő döntheti el, hogy elküldi-e iskolába a gyermekét. Egyedül Lipeck megyében van karantén, és folyik az iskolákban távoktatás. Ezen kívül talán csak a dumában rendkívül szigorú az ellenőrzés, ahol lényegében rendkívüli helyzetet hirdettek. Közben az első Covid-19 vírussal fertőződöttek, két kínai és egy orosz állampolgár, már el is hagyhatták a kórházat.

A schengeni országok után Nagy-Britannia és Írország felé is beszüntet minden utazást az Egyesült Államok | Magyar Hang

A koronavírus-járvány koordinálásával megbízott Mike Pence alelnök kitért az elől a kérdés elől, hogy számíthatnak-e belföldi utazási korlátozásokra az amerikaiak.

A helyzet Európához képest tehát meglehetősen nyugodt. Ez a szakértők szerint a hatalmas távolságokkal, és az időben foganatosított megelőző intézkedésekkel magyarázható. Oroszország még január 20-án – Peking tiltakozása ellenére – lezárta a Kínával közös határát, az országban lévő kínaiakat hazaküldték, vagy rendszeresen ellenőrizni kezdték. Erőteljesen ritkították a repülő járatokat is, előbb Kínából, majd Dél-Koreából és Iránból, majd mostantól az Európai Unióból is. Hétfőtől lezárják a Norvégiával és Lengyelországgal közös határt is. Moszkvában tehát nincs pánik, és ennek megelőzése érdekében keményen felszólalnak a politikusok is. A hangzatos kijelentéseiről elhíresült Vlagyimir Zsirinovszkij például ennek érdekében még a halálbüntetést sem zárná ki. Így aztán az olyan kijelentéseknek sem nagyon van tere, melyek szerint azért a fertőzöttek száma esetleg a hivatalosan kommunikáltnál magasabb is lehet.

Belaruszban is az elmúlt napokban ugrott meg kissé, 12-ről 27-re a fertőzöttek száma, de Moldovában csak 6, Ukrajnában 3, Örményországban 15, Grúziában 30, Azerbajdzsánban 19, Türkmenisztánban 2, Kazahsztánban pedig 6 megbetegedést regisztráltak.

HIRDETÉS

A kazah hatóságok a vírus megjelenésére reagálva azonnal megtiltották az állami alkalmazottak külföldre utazását, hiszen az első fertőzött Németországból tért haza. Kaszim-Zsomart Tokajev államfő lefújta a második világháború befejeződésének 75. évfordulóján tervezett hagyományos május 9-i katonai parádét is. A térségben egy hét múlva mindenütt elmaradnak a nagy becsben tartott tavasz ünnep, a nauriz rendezvényei is. Szigorításokat vezettek be Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is. Türkmenisztánban a beérkező kevés gép utasait szigorúan ellenőrzik, sajtóértesülések szerint azonban 150 dolláros csúszópénzért meg lehet úszni az esetenként 5-6 órás ellenőrzést és a karantént is.

Üres polcok, bezáró kocsmák, szűk körű esküvők – Ilyen az élet most Belgiumban | Magyar Hang

Belgiumban is beindult a felvásárlási láz a koronavírus-járvány miatt bejelentett intézkedések hatására, még az óvszer is jól fogy. Akadt olyan áruház, amit egy órára be kellett zárni, mert annyira kiürültek a polcok. Tudósítónk, Arató László jelenti Brüsszelből.

A közép-ázsiai országok Kína és Irán szomszédsága ellenére is meglehetősen későn zárták le a határokat, és sokáig inkább a koronavírus gazdasági hatásai miatt aggódtak. De hiába a kínai vendégmunkások nagyszámú jelenléte, a járvány nem tört ki. Végül márciustól csak megtiltották a beutazásokat a fertőzések gócpontjainak számító országokból, és saját állampolgáraik külföldre utazását is korlátozták.

Közben pedig a járványügyi szakértők megfejtették azt is, hogy az úgynevezett mongol háromszöget miért nem érte el sokáig a vírus. Ennek okait a különleges klímában, az átlagosnál errefelé szárazabb levegőben és az ősidők óta elterjedt gyógyfüvek és füstölők használatában látják. Azért tegyük hozzá ehhez a viszonylag fejletlenebb közlekedési infrastruktúra mellett azt, hogy ez a régió meglehetősen ritkán lakott, és alig érkezik ide külföldi turista. A vírus bejutását és terjedését tehát lassítja, hogy ezek az országok az átlagosnál jóval zártabbak. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek