HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Koronavírus: ...

Koronavírus: a kínaiak szerint nem elég az otthoni karantén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kínában már alig van új megbetegedés az Európában elképzelhetetlenül szigorú megelőzésnek és a számolatlanul végzett teszteknek köszönhetően.

Egyre több ember kerül Magyarországon is hatósági karanténba az erről szóló rendelet értelmében. Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és immár az Izraelből hazaérkezők esetében egyből elrendelik az otthoni karantént, amelyet a rendőrség ellenőriz. De ugyancsak otthoni karanténra kértek több, a Szent János kórházban dolgozót, akik korábban kapcsolatba kerültek azzal a tüdőgyulladással kezelt nővel, akiről később kiderült, hogy koronavírus-fertőzése van.

Az intézkedés teljesen indokolt, hiszen úgy lehet elejét venni az új koronavírus, valamint az általa okozott fertőző megbetegedés, a COVID-19 terjedésének, ha fizikailag gátoljuk az emberek közötti átadást. Számos más országban is ez a gyakorlat, de nem biztos, hogy ez elég.

Több teszt kell, különben nagy baj lesz – figyelmeztet az immunbiológiai intézet igazgatója | Magyar Hang

Kínában – ahol az eleinte titkolt járvány eredetileg kitört tavaly novemberben-decemberben – már továbbléptek ezen, mert az adatok elemzése alapján arra jutottak, hogy az esetek 75-80 százalékában a családban terjedt tovább a fertőzés. Erről Donald McNeil, a The New York Times egészségügyi riportere számolt be az MSNBC-n adott interjújában. Kínában, úgy tűnik, már lecsengőben van a járvány – vasárnap csak 20 új esetet jelentettek, és közülük 16 külföldön szedte össze a fertőzést –, így ők a következő taktikát követik, nehogy újra beinduljon a fertőzés. Az első és legfontosabb, hogy nem támogatják az otthoni karantént, mert nem szeretnék, ha a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberek a családjukkal együtt laknának. A gyanús eseteket  tehát gyorsan elszakítják a családtól.  

Ezt csak úgy tudják megvalósítani, hogy szinte mindenütt tesztelnek. Ha valaki tömegközlekedési eszközre száll, vagy belép egy épületbe, azonnal megmérik a hőmérsékletét. Ha valaki lázasnak bizonyul, rögtön elviszik egy speciálisan felszerelt „lázkórházba” (tehát nem sima orvosi rendelőbe vagy kórházba), ahol védőruhába öltözött egészségügyi személyzet fogadja. Ott újra megmérik a lázát, és kikérdezik az illetőt a tüneteiről, illetve arról, hogy merre járt, kikkel érintkezett. Eközben vért vesznek tőle, elvégeznek rajta egy influenzatesztet is, hogy kizárják az egyéb lehetőségeket.

Ha mindez megtörtént, akkor jön a CT-vizsgálat. Ezekben a kórházakban hordozható CT-k is vannak, és naponta akár 200 vizsgálatot is el tudnak végezni. Amennyiben valami elváltozást találnak a tüdőn, akkor következik a koronavírusra kifejlesztett laboratóriumi vizsgálat, a PCR-teszt. Ezt ott helyben elvégzik, és néhány órán belül megvan az eredmény is. Ez idő alatt a vizsgált betegek végig a kórházban maradnak, egymástól tisztes távolságban várakoznak. Ha valakinek a tesztje pozitív lett, akkor azonnal külön karanténhotelbe kerül vagy tömeges karanténhoz kialakított csarnokba, stadionba.

Az üzletek bezárását és lakhelyelhagyási korlátozásokat javasol az orvosi kamara | Magyar Hang

Kínában már annyira lecsillapodott a járvány, hogy legutóbb egy nap alatt mindössze 10 ember halt meg, valamennyien a gócpontban, Vuhanban, így országszerte 3199-re nőtt a halálozások száma. A járvány kezdete óta összesen több mint 80 ezer ember fertőződött meg. A csúcsponton a karantén alá vont 11 milliós Vuhanban 86 kórházban foglalkoztak a koronavírusos betegekkel, és 16 ideiglenes kórházat alakítottak ki az enyhe tünetekkel rendelkezők számára. A leginkább érintett Hubei tartományba 42 ezer főnyi egészségügyi csapat ment segíteni.

HIRDETÉS

A kínai ruha- és műanyaggyárak egy részét (de még tofukészítő üzemet is) átállították maszk- és védőfelszerelés gyártására. Naponta 500 ezer védőruhát gyártottak a korábbi 20 ezer helyett, illetve a megfelelő minőségű, N95-ös besorolású orvosi maszk gyártása is napi 200 ezerről 1,6 millióra nőtt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,554lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek