Lezárhatja határait az Európai Unió

Lezárhatja határait az Európai Unió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság 2019. július 16-án megválasztott új elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ingázókra, az áruszállításra és a koronavírus terjedése elleni küzdelemben segítő ápolókra, kutatókra nem vonatkozna a korlátozás.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezi a tagállamoknál, hogy a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen, 30 napra vezessék be az EU-ba történő utazások korlátozását. A javaslat szerint az egy hónapos tilalmat szükség esetén meg lehet hosszabbítani.

A beutazási tilalom nem terjed ki az árut szállító személyekre, a szomszédos országokban a határ túloldalára legálisan ingázó munkavállalókra, az EU-ban tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, a diplomatákra és természetesen az uniós polgárokra és családtagjaikra. Ugyancsak engedélyezni kellene a beutazást mindazon orvosoknak, ápolóknak, kutatóknak és szakértőknek, akik segítenek a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, új költségvetés kell | Magyar Hang

Ursula von der Leyen egyúttal felszólította a tagállamokat, hogy úgynevezett zöld, vagy gyorsított sávokat működtessenek a közúti határátkelőkön azon szállítmányok részére, amelyek orvosi termékeket vagy romlandó árucikkeket hoznak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen videokonferencia keretében tájékoztatta erről a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-országokat, amelyek közül a beutazási korlátozás az Egyesült Államokat, Japánt és Kanadát érintené.

Ezen felül a Bizottság 2020. március 15-i hatállyal azonnali intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy az Európai Unión belül biztosítva legyen az egyéni védőeszközökkel való ellátás. Mivel nagymértékben megnőtt az egyéni védőeszközök – mindenekelőtt az arcvédő maszkok, a védőruhák és a védőszemüvegek – iránti igény, ezen eszközöket mostantól csak külön engedély birtokában lehet EU-n kívüli országokba exportálni. Exportengedélyt az exportőr székhelye szerinti tagállam hatóságai adhatnak ki. A Bizottság erre vonatkozó rendelete hat hétig alkalmazandó.