Koronavírus: korlátozzák a londoni metróforgalmat

Koronavírus: korlátozzák a londoni metróforgalmat

Moziplakát a londoni metró Tottenham Hale megállójában (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől korlátozzák a londoni metróvonalak forgalmát, hogy a hálózat jobban ki tudja szolgálni az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezésén dolgozó egészségügyi szakszemélyzet közlekedési igényeit, írja az MTI.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) csütörtök hajnali közleménye szerint első lépésként lezárnak 40 olyan metróállomást, amelyekről nincs átszállási lehetőség más vonalakra. Emellett a péntek és szombat éjszakánként egész éjjel közlekedő járatokat felfüggesztik, és leállítják a Waterloo & City metróvonalat, amely a Waterloo pályaudvartól szállítja a londoni City pénzügyi központjába a fővároson kívülről bejáró ingázókat.

A TfL tájékoztatása szerint az így felszabaduló személyzetet a járvány elleni fellépés szempontjából kritikus fontosságú munkahelyeken dolgozók közlekedésének biztosítására csoportosítják át. A cég közölte, hogy ugyanebből a célból hétfőtől ritkítják a városi buszközlekedést is, a buszok további intézkedésig hétköznaponként a szombati menetrendnek megfelelően járnak.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni metrót – amelynek 270 állomása van – naponta átlagosan 5 millió utas használja. A 673 vonalon közlekedő 8500 autóbuszon naponta 6 millióan utaznak. Sadiq Khan, London polgármestere a közleményhez fűzött felhívásában arra kérte a város lakóit, hogy a járvány megfékezése végett csak akkor utazzanak a tömegközlekedési hálózaton, ha feltétlenül szükséges.

Koronavírus: rendkívüli intézkedésekre lehetőséget teremtő törvénytervezetet nyújtott be a brit kormány | Magyar Hang

A javaslat lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek.

A brit kormány még szerdán jelentette be, hogy a pénteki tanítási nap végétől az egész országban bezárják az iskolákat, a hét elején pedig elrendelte, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen panaszai, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el otthonát, lehetőség szerint még vásárlás céljából sem.

A döntést ismertető sajtóértekezletén Boris Johnson miniszterelnök kijelentette: eljött az ideje, hogy a tünetmentes emberek is szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, ne menjenek például pubokba, klubokba, színházakba, és ha erre lehetőségük van, dolgozzanak otthonról, hogy elkerülhetőek legyenek a felesleges utazások is.

Emellett hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozóknak, vagyis a 70 éven felülieknek, illetve azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, a kormány ajánlása alapján 12 hétre otthon kell maradniuk.

Akár másfél évig is tarthat a járvány - figyelmeztetnek az amerikai hatóságok | Magyar Hang

A washingtoni kormány elhúzódó, újra- és újratámadó hullámmal számol, továbbá jelentkező készlethiányokkal.

Az Egyesült Királyságban a legutóbbi hivatalos összesítés alapján eddig 104 halálos áldozata van a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű megbetegedésnek; közülük 99-en Angliában hunytak el. A legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 94 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött a megfertőződése előtt. A szerda esti adatok szerint az országban 2626 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 33-mal, a betegeké 676-tal emelkedett.

Az Egyesült Államok beszünteti a vízumkiadást sok országban

Az Egyesült Államok külképviseletei, tekintettel az új típusú koronavírus terjedésére, beszüntetik a vízumkiadást sok országban – jelentette be az amerikai külügyminisztérium Washingtonban szerdán este. A tárca MTI által is idézzet közleménye szerint az amerikai külképviseleteken – nagykövetségeken és konzulátusokon egyaránt – zavartalan a munka, csak a nem amerikai állampolgárok számára szünetel a vízumkiadás.

A minisztérium nem tette közzé a vízumkiadás felfüggesztésében érintett országok listáját, azt tanácsolva a beutazási engedélyért folyamodóknak, hogy az adott államban található amerikai nagykövetségnél érdeklődjenek. A Politico amerikai lap exkluzív értesülései szerint a Trump-kormányzat a gazdaság fellendítése érdekében azt fontolgatja, hogy bővíti a vízumlehetőségeket azon gazdag külföldi bevándorlók számára – köztük a kínaiaknak is –, akik beruháznak az Egyesült Államokban. Az ilyen típusú vízum jogszerű tartózkodási engedélyt biztosít az Egyesült Államok egész területén. Eddig évente 10 ezer ilyen, EB-5-ösnek nevezett vízumot adtak ki, ezt a számot növelnék évi 75 ezerre, ugyanakkor a megkövetelt beruházási összeget 900 ezer dollárról (287 millió forintról) 450 ezer dollárra (143,5 millió forintra) csökkentenék.

A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint a javaslatot a kormányzat várhatóan beilleszti az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult gazdasági visszaesést enyhíteni célzó gazdaságélénkítő csomagtervbe. Az elképzelésnek azonban vannak ellenzői. A Politico megszólaltatta R. J. Haumant, a Szövetség az Amerikai Bevándorlási Reformért nevű szervezet kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját, aki már tárgyalt a javaslatról mind a Fehér Házban, mind a szenátusban. Hauman a Politicónak úgy nyilatkozott: „Washington a legrosszabb formáját hozná, ha a koronavírussal kapcsolatos csomagtervet arra használná fel, hogy több zöldkártyához juttasson kétes beruházókat, ráadásul abból az országból, ahonnan a koronavírus eredt.” A Brookings Intézet adatai szerint az EB-5 vízumprogramban részt vevők elsősorban Kínából, Dél-Koreából és Tajvanról érkeznek az Egyesült Államokba.