Miért megy utcára? És ha elkapom? Nem halok bele! – Generációs háború a koronavírus árnyékában

Miért megy utcára? És ha elkapom? Nem halok bele! – Generációs háború a koronavírus árnyékában

Budapest belvárosának forgalmas helyei a karatén alatt kihaltak (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába az egyre szigorúbb intézkedések, sok helyen nem változtatnak az életmódjukon. A fiatalokat az idősek védelmére kérik.

Miért van ennyi idős ember az utcákon? Miért nem maradnak otthon? Miért veszélyeztetik az életüket? A koronavírus-járvány kapcsán az ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjai lepték el a közösségi médiát az elmúlt napokban. A posztok alapján úgy tűnik, mintha a kormány kommunikációs stratégiája csődöt mondott volna, hiába üzenik azt minden fórumon, hogy a 65 éven felüliek ne menjenek utcára, a célközönség meg sem hallja a tájékoztatást.

Az Egyesült Államokban, a hírek alapján fordított a helyzet, a hatóságok, a tudósok és a közösségi média felhasználói a fiatalok felelőtlen viselkedésére figyelmeztetnek. Több cikk már generációs háborút vizionál, miközben az új koronavírus számos helyen szinte korlátozhatatlanul terjed.

A szigorú intézkedések ellenére, az elmúlt napokban a szórakozóhelyek, éttermek és közösségi terek megteltek emberekkel New Yorktól Párizson át Berlinig – írja a Wall Street Journal (WSJ). A lap emlékeztet rá, hogy miközben a 0-tól 29 éves korosztály körében nullához közeli a betegség halálozási aránya, a kilencvenen felüliek körében ez már 19 százalék. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalok ne terjesztenék ugyanúgy a vírust, és éppen ezért, az enyhe vagy egyáltalán nem jelentkező tünetek miatt nagyobb a felelősségük. Mindeközben a New York Times arról számolt be, egyes kutatások szerint a gyermekek, különösen az öt év alattiak körében is súlyos tüneteket produkálhat a vírus.

58-ra nőtt a magyarországi koronavírusos betegek száma | Magyar Hang

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma - jelent meg a kormányztai tájékoztatási honlapon szerda reggel.

Amerikában azonban úgy tűnik, az ezredforduló környékén születettek, vagyis az Y-generáció tagjai nem aggódnak különösebben a vírus miatt. Alexandria Ocasio-Cortez, az Egyesült Államok Kongresszusának legfiatalabb tagja, és ebben a minőségében a „fiatalok hangja”, több millió követőjének, azon belül is minden 40 alattinak a Twitteren azt üzente, hogy ne menjenek bárokba, éttermekbe, egyenek otthon, hiszen még tünetek nélkül is terjeszthetik a vírust.

Figyelmeztetése nem volt véletlen. A hét elején ezrek lepték el a nyugat-floridai Clearwater tengerpartját. Az egyik strandoló azt mondta, amíg kezet most, addig biztonságban van, másikuk pedig elárulta, eredetileg Disneylandbe mentek volna, de mivel az bezárt, inkább kifeküdtek a napos partra. A strandról készült képek alapján nem voltak egyedül ezzel. De nem csak Floridában érzik biztonságban magukat az amerikaiak, a The Atlantic riportja szerint országszerte zsúfolásig megteltek a bárok, éttermek. Még Seattle lakosai is zavartalanul szórakoznak, annak ellenére, hogy éppen ez az észak-nyugati nagyváros az amerikai járvány gócpontja. – Még utoljára elmegyünk bulizni, sokáig úgysem mehetünk – idéztek egy szórakozni vágyót. Ugyanerről számoltak be a Wall Street Journal a Princeton Egyetem kapcsán is, mint kiderült, a hallgatók nem tudnának jó szívvel karanténba vonulni, ha előtte nem tombolták ki jól magukat.

A távolságtartás teljes figyelmen kívül hagyása mellett a vírus morbid reakciókat is kiváltott sokakból. A Twitteren egymás után bukkantak fel a #BoomerRemover megjelölések a járványra. A boomer kifejezés a második világháborút követő két évtized baby boomja idején született generációra utal, a remover pedig eltávolítót jelent, vagyis a vírus a szlogen terjesztői szerint eltünteti az öregeket. A tréfásnak nehezen nevezhető címke ha másra nem is, a fegyelmezetlenségre, és a veszélyek ignorálására mindenképpen magyarázatot ad.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: Mindenki, a gyerekek és az idősek is, maradjanak otthon | Magyar Hang

A legfontosabb, hogy az emberek próbálják megelőzni a megbetegedést azzal, hogy otthon maradnak, adott esetben a munkájukat is otthonról végzik, és a gyerekeik sem járnak el más közösségekbe - mondta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerda reggel a közszolgálati M1 műsorában.

A jelenség pedig nem korlátozódik az Egyesült Államokra. Argentína a hétvégén 270 turistát utasított ki az országból, mert nem voltak hajlandók betartani a karantén szabályait. Egy panamai zenei fesztivált pedig a hatóságok zártak körbe, hiszen az eseményen két fertőzésgyanús embert is találtak. A távirati iroda közlése szerint a közönség soraiban 11 magyar is volt, akiknek a kimentése a helyi konzulátus személyes fellépésén múlt csupán. De Spanyolországból és Olaszországból is egymás után érkeznek a hírek arról, hogy a hatóság több ezer embert büntetett meg a karantén megszegése miatt. A délkelet-spanyolországi Murciában egy kreatív szabályszegő dinoszaurusz-jelmezbe bújva próbálta átverni a rendőröket, sikertelenül.

Berlinben múlt szombaton a hatóságok bezáratták a bárokat és klubokat, sok helyen mégis nyitva maradtak az egységek, két nap alatt összesen 63 esetben intézkedtek a rendőrök. – Ilyen a helyi klubélet résztvevőinek a hozzáállása: „Elkapod az influenzát, mi van akkor? Nem halsz bele” – idézte a WSJ Lutz Leichsenringet, a berlini klubtulajdonosok szövetségének elnökét. Angela Merkel német kancellár első a járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóján nem véletlenül szólította fel a fiatalokat, hogy figyeljenek az idősekre, és az ő érdekükben tartsák be a szabályokat.

A járványt sok helyen valóban egyszerű influenzaként kezelik. – Ha elkapom, otthon maradok néhány napig, és nem megyek közösségbe – idézett a WSJ egy fiatal barcelonai nőt, aki társaival a hétvégén ugyanúgy találkozott, annak ellenére, hogy Spanyolország a világ egyik legfertőzöttebb országa. – A vírus miatt nem változtatok az életmódomon. El sem tudom képzelni, hogy az emberek ne öleljék meg egymást, ne adjanak puszit, ez a kultúránk része – tette hozzá.

Magyarországon is az idősek védelmére hívta fel a figyelmet a vírus elleni védekezéséért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán, a kommunikációs akciócsoport vezetője elmondta, a nemzetközi statisztikából nyilvánvaló, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegségekkel is küzdenek. Arra kérik ezért a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat.