Fekete hétvége Európában

Fekete hétvége Európában

A koronavírus-járvány terjedése miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak egy autósok számára létesített tesztállomáson a Massachusetts állambeli Somerville-ben 2020. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a háromszázezert a koronavírussal fertőzött emberek száma a világon. Eddig csaknem 13 ezren haltak meg és 96 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak. Súlyos – és egyre csak súlyosodik a helyzet – Európában, ahol egyetlen nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 1300-nál is többen haltak meg.

A járvány gócpontja még mindig egyértelműen Olaszország: 6557 új fertőzés és 793 halott, egyetlen nap alatt. Spanyolországban is új fekete rekord: 3803 friss koronavírusos megbetegedés és 285 elhalálozás. Németországban, a világ talán legjobb egészségügyi rendszerében még mindig alacsonya tudják tartani az elhalálozások számát (kilenc egy nap alatt), de ott is 2006 új megbetegedést jegyeztek fel. Franciaországban, mely jelenleg a hetedik legfertőzöttebb ország a világon, az elmúlt 24 órában 1847 új fertőzöttet találtak és 112-en haltak meg. Svájcból 758 új fertőződést jelentettek, Hollandiából 637-et, Belgiumból 558-at, Portugáliából 260-at és a szomszédos Ausztriából 198-at.

Hat beteg van intenzív osztályon, egyikük a negyvenes éveiben jár | Magyar Hang

Az utcákon sokkal kevesebb az ember, ezért nem tartják indokoltnak továbbra sem a kijárási tilalom bevezetését.

Az Egyesült Államokból is riasztó számok jönnek: tegnap óta 3355 új megbetegedés és 35 elhalálozás – nem véletlen, hogy a negyven milliós lakosságú Kaliforniában részleges kijárási tilalom van érvényben, és New Yorkban, abban a városban, amelynek a szlogenje az, hogy „a város, amely sohasem alszik”, súlyos katasztrófahelyzetet hirdettek ki pár perce. Kínából eközben jónak számító hírek jönnek: csak 41 megbetegedés és 7 halálos eset volt az elmúlt 24 órában.