Kinevezte az új szlovák kormányfő, Igor Matovic kabinetjének tagjait az államfő

Kinevezte az új szlovák kormányfő, Igor Matovic kabinetjének tagjait az államfő

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke, mielőtt voksol egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján. Balról Matovic lánya, Rebeka (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zuzana Caputová szlovák elök kinevezte az Igor Matovic vezette új szlovák kormány tagjait szombaton; közvetlenül az ünnepélyes aktust megelőzően a kormányt alkotó négy párt vezetői aláírták a koalíciós egyezményt, írja az MTI.

Zuzana Caputová ezt követően kijelentette: az új kormány nemcsak a hatalmat veszi át, de főként a felelősséget. A szlovák államfő leszögezte: az országnak „felelősségteljes és tisztességes kormányra, értékrendjükben erős vezetőkre és államférfiakra van szüksége.” Az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben hozzátette: minél több életet kell megmenteni.

A miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic azt mondta: kormánya olyan lesz, amely az emberekkel és az emberekért, nyíltan kormányoz majd. Felszólalásában megemlítette a koronavírus terjedésével kapcsolatos kihívásokat is, majd azt mondta: a járványra az összefogás, a felelősség és az eltökéltség lehet a gyógyír.

Szlovákia: a magánegészségügyben is szükségállapot jöhet, a taxisok csak árut szállíthatnak | Magyar Hang

A becslések szerint Szlovákia lakosságának jóval kevesebb, mint 40 százaléka fog megfertőződni.

Matovic a kinevezés után átvette távozó elődétől, Peter Pellegrinitől a pozsonyi kormányhivatalt, ahol a kabinet először ül össze és kinevezi az egyes tárcák államtitkárait is.

Az új szlovák kormányban a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű, Matovic vezette jobboldali mozgalomnak a miniszterelnöki poszton túl hét minisztériuma lesz. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, és az új védelmi minisztert, Jaroslav Nadot is.

A pénteken megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.

Magyar képviselet nélkül marad a szlovák parlament | Magyar Hang

Közel teljes feldolgozottságnál a Magyar Közösségi Összefogás 4,1, a Most-Híd 2,1 százalékot ért el. Nyert az OLaNO, bukott a Smer. Bugár Béla lemondott.