Megdöbbentő felelőtlenség Kolozsváron – videóval

Megdöbbentő felelőtlenség Kolozsváron – videóval

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megint egy megdöbbentő videón pörög Románia: a cluj24.ro oldal vasárnap délelőtt készített egy videót Kolozsváron az Avram Iancu téren álló ortodox katedrális előtt, ahol a részleges kijárási tilalom ellenére jókora tömeg gyűlt össze, és a pópa pedig ugyanazzal a kiskanállal adta a híveknek az úrvacsorát hosszú perceken keresztül. Ráadásul amikor észrevették a filmezést, egy férfi beállt az operatőr elé, hogy eltakarja az eseményt a kamera elől.

– A koronavírus járvány kellős közepén az Ortodox Egyház semmit sem értett meg a veszélyből, amely mindannyiunkra leselkedik – írják, kiemelve, hogy a hatóságok és a rendőrség sem tett meg semmit, hogy ezt a felelőtlen eseményt megakadályozza.

Kisgyerekes szülők, középkorúak és sok idős ember látható a videón, mindenki ugyanazzal a kanállal kapja a szentelt eledelt, és a végén még mindannyian megtörlik a szájukat egy vörös kendővel. A lap megemlíti, hogy Olaszországban eddig 17 olyan lelkész hunyt el, akik miséztek a járvány idején.

A Kolozs megyei prefektus az esemény után kivizsgálást ígért, az ortodox egyház vezetője a helyi papot hibáztatja, de ugyanakkor azt nyilatkozta: „ezer éve így csináljuk”.

Romániában egyébként eddig ketten haltak meg a fertőzésben (országon kívül további négy román állampolgár hunyt el: hárman Olaszországban és egy Franciaországban), és hatvanhat új esetet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ezzel 433-ra nőtt keleti szomszédunknál a koronavírusos-fertőzések száma, és közülük hárman vannak súlyos állapotban.