Meghaladta a hatezret a halottak száma Olaszországban

Meghaladta a hatezret a halottak száma Olaszországban

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott fertőtlenítést végez a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a pisai ferde torony közelében (Fotó: MTI/EPA-APA/Fabio Muzzi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napoknál kevesebben haltak meg a koronavírus következtében Olaszországban, Ausztriában már 4000 fertőzött van, a WHO pedig a járvány gyorsulására figyelmeztet. Angela Merkel tesztje negatív lett, Spanyolországban 462-vel nőtt a halottak száma.

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az MTI beszámolója szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak.

A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg, az elmúlt huszonnégy órában pedig 602-en. Tovább csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után.

A gócpontnak számító Lombardiában az új betegek száma 1555-tel emelkedett, az egy nappal korábbi 1991-hez és a szombati 3251-hez képest. A halottak száma 320-szal emelkedett, a korábbi 361-hez képest.

Nem maradnak otthon az emberek, Amerikában és Nagy-Britanniában is a legrosszabbra készül a hatóság | Magyar Hang

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.

A polgári légiforgalmi hatóság (Enac) engedélyezte a személyek mozgását ellenőrző drónok használatát a városok területén.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka jelentette be koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb szigorítását. Ezek szerint Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leállt.

WHO: Gyorsul a járvány

Egyre gyorsul a koronavírus-járvány – közölte a Twitteren Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Mint írta: az első bizonyított fertőzés után 67 nappal érte el a százezret az esetszám. Ehhez képest már csak 11 nap kellett a 200 ezres határ eléréséhez. A 300 ezer pedig ezt követően négy nap alatt meglett.

A WHO főigazgatója bejelentette, hogy tárgyalni fog a küszöbönálló G20-as csúcstalálkozó állam- és kormányfőivel. Arra fogja kérni őket, hogy segítsenek a járvány elleni eszközök gyártásában, kerüljék az exporttilalmat és biztosítsák az életmentő felszerelések tisztességes elosztását – írja az Infostart.hu.

Ausztria: 4000 fertőzött, 21 halott

Meghaladja a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma Ausztriában, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt. A koronavírussal fertőzött betegek közül 130-at kórházban ápolnak, közülük 14-en intenzív osztályon vannak. A betegek nagy része (3813) házi karanténban van, mivel betegsége enyhe lefolyású. A legtöbb megbetegedést Tirolban (808) és Felső-Ausztriában (708) diagnosztizálták.

Gerald Hesztera, a belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Ausztriában 39 rendőr fertőződött meg a Covid-19 vírussal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagy részük nem szolgálatteljesítés közben fertőződött meg, többen közülük Tirolban síeltek. Közölte: az osztrákok 95 százaléka betartja a kijárási korlátozásokat. A szövetségi hadsereg katonái közül 19-en kapták meg a fertőzést.

A polgárőrség egy részét is mozgósítják. A tervek szerint háromezren vesznek részt a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette be Klaudia Tanner védelmi miniszter.

Negatív Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót – közölte hétfőn Berlinben a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert elmondta, hogy a következő napokban további teszteket is végeznek majd.

A kormányfő vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Németország: Merkel tesztje negatív, lapul a görbe

Angela Merkel otthonából látja el hivatali feladatait, a hétfői kormányülést telefonon keresztül vezette. Szerdán az alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter szólal fel helyette a koronavírus-járvány miatt készített pótköltségvetés parlamenti (Bundestag-) vitájában – írj az MTI.

Németországban hétfő este 27 546 volt az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 3572 esettel – 14 százalékkal – több az előző esti 23 974-nél. Szintén 15 százalék alatti növekedést regisztráltak péntekről szombatra és szombatról vasárnapra, míg korábban napokig egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli mértékű emelkedést mértek. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 92-ről 116-ra emelkedett.

A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése kissé mérséklődik, „a görbe némileg lapul”, de csak szerdára lehet megmondani, hogy ez átmeneti, múló jelenség vagy trendszerűség.

Spanyolország: több mint 2000 halott

Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma – ismertette az adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

A járványügyi szakember elmondta: az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest.

Simón hangsúlyozta: a következő napok kritikusak lesznek, és számításaikból arra következtetnek, hogy a járvány a héten elérheti csúcspontját. Ekkor kell megkettőzni az erőfeszítéseket, nem pedig engedni belőlük, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzési hullám – figyelmeztetett.