Uh, oh! – Trump gyorsan elugrott Deborah Birx elől, mikor arról beszélt, nemrég láza volt

Uh, oh! – Trump gyorsan elugrott Deborah Birx elől, mikor arról beszélt, nemrég láza volt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzményeket figyelembe véve kissé szürreális jelenet zajlott le az amerikai „operatív törzs” március 24-i sajtótájékoztatóján. Az MSNBC hírtelevízió által is közvetített eseményen a Fehér Ház koronavírus akciócsoportjának egyik vezető orvosa, a korábban a HIV-kutatásban aktívkodó Deborah Birx a beszéde egy pontján megemlítette: azért nem volt jelen a hétvégi sajtótájékoztatókon, mert alacsonyabb láza volt. Erre Donald Trump, „uh, oh” szavak mellett gyorsan eltávolodott a pulpituson Birx-től.

A doktor utána úgy folytatta, csináltatott tesztet, és az eredménye negatív lett. Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki figyeljen a testhőmérsékletére, legalább egyszer mérje naponta, hogy így is felelősséggel viseltessünk embertársaink iránt, hogy még véletlenül se fertőzzünk meg senkit.

Mint ismert Trumpnak már volt koronavírus gyanúja, a brazikl elnök sajtótitkárával nemrég közös képen is szerepelt, aki később pozityív tesztet produkált. Az ügyet követően Trump és Jair Bolsonaro tesztje is negatív lett. Ahogy a koronavírus akciócsoport vezetője, Mike Pence alelnök tesztje is, akit azért vetettek vizsgálat alá, mert stábjának egyik tagja ugyancsak elkapta a kórt.

Világszerte egyre súlyosabb a helyzet | Magyar Hang

Olaszországban tegnap óta 5249 ember fertőződött meg és 743-an haltak meg. Az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma meghaladta az ötvenezret, és a WHO arra figyelmeztet, Amerika lehet a járvány új epicentruma.

Közben az MTI beszámolója szerint az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások enyhítését és a munka mihamarabbi újbóli megindítását szorgalmazta Trump elnök abban a több mint kétórás televíziós beszélgetésben, amelyben nemcsak az újságíró, hanem a nézők is kérdezhették őt. A műsort a republikánus közeli Fox televízió munkatársa készítette a Fehér Ház kertjében. Jelen volt Mike Pence alelnök és Deborah Birx, a vírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport egyik tagja is.

Trump úgy vélekedett, hogy depresszióhoz, akár öngyilkosságokhoz is vezethet, hogy szerte az országban bezártak a gyárak, az üzletek és általában a munkahelyek. „Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezrek lehetnek öngyilkosok. Állításának igazolására azonban nem idézett sem adatokat, sem szakértői véleményeket.

– Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni – hangoztatta. Majd kijelentette: „Ez a gyógymód rosszabb, mint maga a probléma”, és a teljes leállással „tönkre lehet tenni az országot”. Szerinte április közepéig újra minden beindulhatna. (A WHO közben arra figyelmeztetett, az esetszámok gyors növekedése miatt félő, hogy az Egyesült Államok lehet a járvány új epicentruma.)

Romba döntötte a koronavírus a kínai gazdaságot | Magyar Hang

Súlyosbíthatja a visszaesést, hogy a világ többi részén csak most kezdődnek az igazi bajok, így a lassan kilábaló kínai gazdaság nincs kivel üzleteljen.

Deborah Birx azt hangsúlyozta: meglehet, hogy a közegészségügyi szakemberek majd a szigorú intézkedések általános enyhítését javasolják, de egyes államokban vagy vidékeken a szigorú korlátozásoknak érvényben kell maradniuk.

Trump elnök kiemelte, hogy a szövetségi kormánynak is megvan a maga felelőssége, de a tagállamok kormányzóinak maguknak is önállóan kell cselekedniük. Válaszolt Andrew Cuomo New York-i kormányzó korábban elhangzott véleményére, miszerint a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökségtől nem érkezik a megígért segítség, és lélegeztetőgépekből is több kellene. Trump erre azt fejtegette, hogy a kormányzónak „korábban kellett volna lélegeztetőgépeket rendelnie”.

Az elnök arról is beszélt, hogy a szövetségi kormány mobilkórházakat állít fel New York államban és más lépésekkel is segíti a bajba jutottakat. Mike Pence alelnök pedig azt mondta, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség eddig kétezer lélegeztetőgépet küldött New York államba, és még további kétezret indít útnak.

A vírus Trump fejében - a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig | Magyar Hang

Habár az amerikai elnök sem a tesztek eddigi alacsony számáért, sem pedig a Fehér Ház járványügyi részlegének két évvel ezelőtti bezárásáért nem vállalta a felelősséget, a pénteki bejelentés mégis azt mutatja, hogy nagy utat tett meg a vírus Donald Trump fejében az elmúlt hetekben.

Trump kedden a Twitteren is azt írta, hogy az embereknek minél előbb vissza kellene térniük a munkába, mert „a munkahelyeken is távol lehetnek egymástól, és védelmezően és szeretettel figyelhetnek az idősebbekre”.

Az elnök már a hétfői sajtókonferenciáján is felvetette, hogy az amerikai gazdaságnak néhány héten belül újra kell indulnia. Álláspontját elemzők azzal magyarázzák, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliség a 20 százalékot, a nemzeti össztermék (GDP) csökkenése pedig a 24 százalékot is elérheti.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője egy másik televíziós interjúban kedden azt hangoztatta, hogy „a közegészségügy magában foglalja a gazdaság egészségét is. (…) Ez kulcsfontosságú, és nem vagy-vagy kérdés.”

Hogyan befolyásolja az amerikai elnökválasztást a járvány? | Magyar Hang

Donald Trump újraválasztásának legfontosabb tényezője az lehet, hogy mennyire lesz sikeres a válságkezelés. Közben már a kampányra is komoly hatással van a koronavírus: nem tartanak több nagygyűlést, és a vitákat is teljesen zártkörben tartják majd, már ha megtarthatják őket.