HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy focimeccs lehetett az olasz koronavírus-járvány kiindulópontja?

Szerző: | 2020. március 25., 20:09 | Külföld

A Sky News felvétele a bergamói kórházból

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Atalanta olasz focicsapat történetének legnagyobb meccsére február 19-én a került sor a milánói San Siro stadionban. A Bajnokok Ligája keretében a spanyol Valencia csapatával mérkőztek, és Bergamo lakosságának harmada zarándokolt el a stadionba, hogy a csapatnak szurkoljon – írja az AP hírügynökség. A meccsen a Valencia 2500 szurkolója is jelen volt, akik a meccs előtt végigsöpörtek Milánón, mulatoztak, énekeltek.

Több mint egy hónappal később szakértők erre a február 19-i meccsre is gondolnak, amikor az okokat kutatják, hogy miért az észak-itáliai Bergamo lett az olasz járvány epicentruma. Ez megmagyarázná azt is, hogyan fertőződött meg a Valencia játékosainak 35 százaléka. Ezequiel Garay védőjátékos volt az első spanyol játékos, akinek pozitív lett a Covid-19 tesztje. A helyi média a „zéró páciens” mintájára már csak „zéró mérkőzésnek” hívja a meccset, amelyet két nappal azelőtt játszottak, hogy az első észak-olaszországi koronavírus-fertőzést bejelentették.

– Ha igaz, hogy a koronavírus már januárban is jelen volt Európában, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a 40 ezer bergamói szurkoló között indult meg a fertőzés a stadionban – jelentette ki Giorgo Gori bergamói polgármester Facebook-posztjában. Az Atalanta 4:1-re nyert, és az egymás hegyén-hátán álló szurkolók örömükben összecsókolták egymást, tehát bőven volt esély a vírus továbbadására. Ráadásul jó részük tömött buszokkal és vonattal érkezett a helyszínre, miután Bergamo 60 kilométerre fekszik Milánótól. – Ez valóságos biológiai bombának bizonyult – véli Fabiano di Marco, a bergamói kórház tüdőgyógyász főorvosa.

A két csapat vezetői is találkoztak a meccs előtt, és akkor még nem volt semmiféle távolságtartás, hiszen senki sem sejtette, milyen súlyos járvány közeledik. Mint a polgármester hozzátette, biztosan persze nem tudhatják, hogy így történt-e mindez, de az olasz egészségügyi intézet vezetője is elismerte, van olyan hipotézisük, miszerint ez a meccs idézte elő a bergamói krízist. Damiano Tommasi, az olasz futballszövetség elnöke szerint a hatóságoknak érdemes lenne tanulmányozniuk a szóban forgó meccset, mielőtt folytatódnának a BL-mérkőzések.

Keddre már csaknem hétezer fertőzöttet tartottak számon Bergamo környékén, és több mint ezren haltak meg. Valencia környékén pedig több mint 2600 ember betegedett meg. A múlt héten már annyira sok volt a halott, hogy a koronavírus-járványban elhunytak koporsóit katonai teherautók szállították a környező krematóriumokba, mert a bergamói temetőben már nem fértek el.

Címkék: Atalanta, Bergamo, focimeccs, koronavírus-járvány, San Siro stadion, Valencia


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest