HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egy focimeccs...

Egy focimeccs lehetett az olasz koronavírus-járvány kiindulópontja?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Atalanta olasz focicsapat történetének legnagyobb meccsére február 19-én a került sor a milánói San Siro stadionban. A Bajnokok Ligája keretében a spanyol Valencia csapatával mérkőztek, és Bergamo lakosságának harmada zarándokolt el a stadionba, hogy a csapatnak szurkoljon – írja az AP hírügynökség. A meccsen a Valencia 2500 szurkolója is jelen volt, akik a meccs előtt végigsöpörtek Milánón, mulatoztak, énekeltek.

Több mint egy hónappal később szakértők erre a február 19-i meccsre is gondolnak, amikor az okokat kutatják, hogy miért az észak-itáliai Bergamo lett az olasz járvány epicentruma. Ez megmagyarázná azt is, hogyan fertőződött meg a Valencia játékosainak 35 százaléka. Ezequiel Garay védőjátékos volt az első spanyol játékos, akinek pozitív lett a Covid-19 tesztje. A helyi média a „zéró páciens” mintájára már csak „zéró mérkőzésnek” hívja a meccset, amelyet két nappal azelőtt játszottak, hogy az első észak-olaszországi koronavírus-fertőzést bejelentették.

HIRDETÉS

– Ha igaz, hogy a koronavírus már januárban is jelen volt Európában, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a 40 ezer bergamói szurkoló között indult meg a fertőzés a stadionban – jelentette ki Giorgo Gori bergamói polgármester Facebook-posztjában. Az Atalanta 4:1-re nyert, és az egymás hegyén-hátán álló szurkolók örömükben összecsókolták egymást, tehát bőven volt esély a vírus továbbadására. Ráadásul jó részük tömött buszokkal és vonattal érkezett a helyszínre, miután Bergamo 60 kilométerre fekszik Milánótól. – Ez valóságos biológiai bombának bizonyult – véli Fabiano di Marco, a bergamói kórház tüdőgyógyász főorvosa.

A két csapat vezetői is találkoztak a meccs előtt, és akkor még nem volt semmiféle távolságtartás, hiszen senki sem sejtette, milyen súlyos járvány közeledik. Mint a polgármester hozzátette, biztosan persze nem tudhatják, hogy így történt-e mindez, de az olasz egészségügyi intézet vezetője is elismerte, van olyan hipotézisük, miszerint ez a meccs idézte elő a bergamói krízist. Damiano Tommasi, az olasz futballszövetség elnöke szerint a hatóságoknak érdemes lenne tanulmányozniuk a szóban forgó meccset, mielőtt folytatódnának a BL-mérkőzések.

Keddre már csaknem hétezer fertőzöttet tartottak számon Bergamo környékén, és több mint ezren haltak meg. Valencia környékén pedig több mint 2600 ember betegedett meg. A múlt héten már annyira sok volt a halott, hogy a koronavírus-járványban elhunytak koporsóit katonai teherautók szállították a környező krematóriumokba, mert a bergamói temetőben már nem fértek el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagyon kevésnek tartja az ellenzék a 13. havi nyugdíj néven bejelentett intézkedést

Semmitmondónak nevezték, hogy a nyugdíjasok legkorábban jövőre kapnak egyheti plusz forrást, azonnali segítséget követeltek.