HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hongkongi tud...

Hongkongi tudósok már sejtik, mikor fertőz a legjobban a koronavírus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírus a tünetek megjelenésének első hetében fertőzhet a legjobban – állítja egy hongkongi tanulmány, amely a The Lancet orvosi szaklapban jelent meg.

A kutatók ezt 23, Covid-19-es kórral fertőzött beteg nyálmintájának vizsgálata alapján mutatták ki. A 35 és 75 év közötti páciensek a tünetek megjelenésének első hetében terjesztették a legnagyobb mértékben a vírusokat, utána ez fokozatosan csökkent. Ez azért is fontos megállapítás, mert ezek szerint a betegek az esetleges kórházba szállítás előtt fertőznek a legjobban – jelentette ki az egyik szerző, Kelvin To Kai-wang, a hongkongi egyetem mikrobiológiai professzora. Ez megmagyarázza azt is, hogy miért tud ilyen gyorsan terjedni a betegség – írja a tanulmányt ismertető South China Morning Post hongkongi lap. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az idősebb emberekben jobban elszaporodott a vírus, és közel egy hónapig is jelen maradt a páciensek testében. Az egyik esetben a tünetek megjelenése után 25 nappal, a vizsgált betegek harmadánál pedig 20 vagy annál több napig is ki lehetett még mutatni a vírus genomját. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi ideig fertőző a beteg, mert nem az élő vírust, hanem annak genomját mutatták ki. Mindenesetre ez is azt a gyanút támasztja alá, hogy a fertőzötteknek tovább kellene karanténban maradniuk. 

Kínai tudósok: 20 napos karanténra lehet szükség | Magyar Hang

Kínában jelenleg az a gyakorlat, hogy a betegek a kórházi kezelés után 14 napig elkülönítő központokban lábadoznak, majd további 14 napot otthon töltenek karanténban. Hongkongban a kórházi időszak után nem tartják szükségesnek ezt az elkülönülést, de az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik a betegek gyógyulását. 

HIRDETÉS

A kutatók azt is felvetették, biztonságosabb lenne, ha nem az egészségügyi személyzetnek kellene megcsinálnia a torok- és orrváladék mintavételét, hanem a páciensek vennék le a szükséges mintát. Kérdés, hogy ezt mennyire lehetséges szakszerűen megoldani.

A vírus világszerte már több mint 436 ezer embert fertőzött meg és csaknem 20 ezer ember halálát okozta.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek