Belebukott a román egészségügyi miniszter a tömeges kórházi fertőzésekbe

Belebukott a román egészségügyi miniszter a tömeges kórházi fertőzésekbe

Fertőtlenítővel fúj le egy védőruházatot viselő lengyel tűzoltót a munkatársa a német-lengyel határátkelőnél Görlitzben 2020. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen emelkedett a környező országokban a koronavírussal fertőzött betegek száma. Csehországban 1775, Lengyelországban 1085, Romániában 1029, Ausztriában 6001, Szlovákiában 226, Horvátországban 481, Szlovéniában 539, Szerbiában pedig 384 fertőzöttről tudnak. Magyarországon 261 koronavírus-fertőzöttről tud a hatóság.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján reggel megjelent kimutatás szerint az országban 1775 koronavírus-fertőzöttet tartanak hivatalosan nyilván az előző napi 1497-tel szemben, akik közül tízen már meggyógyultak – írja az MTI.

A kórházakban mintegy 40 személyt kezelnek, közülük négy ember állapota súlyosnak minősíthető. Laboratóriumi tesztelésnek eddig 26 ezer 698 személy vetette alá magát. A házi karanténban lévő tízezrek között 813 rendőr és 249 tűzoltó is van.
„Ez természetesen probléma, de lényegesen nem befolyásolja munkánkat” – mondta Nicole Studená, a tűzoltóság szóvivője a közszolgálati televízióban.

A válságstáb döntése alapján tovább szigorították a jelenlétet a köztereken. Csütörtöktől kezdve már csak ketten lehetnek együtt, kivéve, ha egy háztartásban élőkről van szó. Továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.

Andrej Babis miniszterelnök délután találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel, hogy megbeszéljék az együttműködés javításának lehetőségeit. A kormányfő három helyet ajánlott fel az ellenzéknek a válságstábban. Milos Zeman államfő szerda este aláírta a költségvetést módosító törvényjavaslatot, amely ezzel érvénybe lépett. A képviselőház kedden döntött a költségvetés 40 milliárd koronára (490 milliárd forint) tervezett idei hiányának felemeléséről 200 milliárd koronára. A hatályos szabályok szerint a szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik.

Kormányinfó: 30-40 ezer munkahely szűnt meg márciusban a koronavírus-járvány következtében | Magyar Hang

Több mint 100 milliárd forintot emésztett fel eddig a koronavírus elleni védekezés – derült ki Gulyás Gergely miniszter tájékoztatóján.

Noha korábban Csehországban is hiány volt védőfelszerelésekből, a főként kínai beszerzések olyan jól sikerültek, hogy 10 ezer egészségügyi védőöltözetet felajánlottak Olaszországnak és Spanyolországnak.

Ezer felett a lengyelországi fertőzöttek száma

Lengyelországban csütörtök reggelig 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 158 új esetet regisztráltak. A halottak száma eggyel nőtt, eddig 15 beteg hunyt el.

Varsóban délután megkezdi kétnapos ülését a szejm, a képviselők védőeszközökkel felszerelve tárgyalnak, minden frakció külön teremben. Egyetlen pont szerepel a napirenden, mégpedig az a szabályzatmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a gazdaságélénkítő csomagról szóló pénteki ülést videokonferencia formájában tartsák meg.

Veszélyhelyzet után járványhelyzetet hirdettek Lengyelországban | Magyar Hang

Varsó a lakosság aktivitásának minimálisra csökkentésével kerülné el a fertőzések számának robbanásszerű emelkedését.

A kormány által szerdán a koronavírus-járvány kapcsán jóváhagyott, a lengyel GDP mintegy 10 százalékát érintő különleges törvények csomagját a szejmbe továbbították, egyúttal társadalmi konzultációra is bocsátották. A csomag a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozza, tartalmazza továbbá az állami, önkormányzati beruházások programját is.

Az állam egyebek között 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez. Elhalasztják a vállalati adó befizetését és meghosszabbítják a forgóeszköz-hiteleket is.

Romániában 4-6 embert visz el a vírus

Csaknem egy hónappal az első diagnosztizált eset után csütörtökön Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. Tegnap óta 123 új beteget azonosítottak, ezzel 1029-re nőtt a hivatalosan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – közülük 29-et intenzív osztályon ápolnak. Eddig 17-en vesztették életüket az országban a járvány miatt. De külföldön is 11 román állampolgár halt meg a Covid-19 következtében.

Romániában jelenleg 6100 embert tartanak hatósági karanténban, 110 ezret otthoni elkülönítésben. A rendőrök 118 ügyben indítottak bűnvádi eljárást, és csaknem 1900 esetben bírságoltak a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsításáért.

Kétmillió koronavírus-tesztet vásárolt Románia | Magyar Hang

Egy dél-koreai magáncégtől vásárolnak húszezer tesztelő egységet a koronavírusra, és ez kétmillió emberen teszi lehetővé a teszt elvégzését a közeljövőben.

Az országban a kór gócpontjának Suceava megye számít. A megyei kórház több mint száz orvosa, nővére és ápolója fertőződött meg a kórházvezetés elhibázott döntései következtében. A betegség halálos áldozatai közül hetet itt kezeltek.

A kórház bezárása, a betegek átszállítása a térség más kórházaiba egész régióban aggodalmat keltett. A szomszédos Iasi megye önkormányzatának elnöke arra kérte csütörtökön a kormányt, hogy ne szórják szét a betegséget, és ne alakítsák Románia „Lombardiájává” a térséget. A történtek következtében Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter.

Szlovákia: mobiladatok alapján ellenőriznek

Szlovákiában naponta 10-20 új koronavírusos beteget találnak. Jelenleg 226 fertőzöttről tudnak. A csütörtökön bejelentett tíz új fertőzött az ország különböző részeiből való, hármuknál a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre, ketten pedig külföldről érkeztek haza.

Még mindig kevés a teszt, és ha nincs teszt, hivatalosan beteg sincs | Magyar Hang

Magyarországon 6 817 vizsgálatot végeztek, Csehországban 22 600-at. Sok esetről már sosem derül ki az igazság.

Északi szomszédunknál az borzolja a kedélyeket, hogy szerdán az új összetételű szlovák parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely szerint a rendkívüli helyzet idején a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése lesz a lakosság mobiltelefonos adataihoz. Ezzel az indoklás szerint leginkább a karanténintézkedések betartását ellenőriznék.

Szerbiában kilőtt a fertőzések száma

Hirtelen megugrott, 303-ról 384-re növekedett az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. A szakértők szerint ennek legfőbb oka az, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek, és a több teszt több fertőzöttet is jelent. Emellett a belgrádi kormány elindított egy oldalt, amelyen követhető, hogy melyik településen hány fertőzött van.

A horvátok egy része fütyül a szabályokra

Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. A horvát parlamentben szerdán heves vita folyt arról, hogy a kormány elrendelheti-e azok telefonos nyomon követését, akikkel szemben házi karantént rendeltek el. Az ellenzék szerint az ilyen intézkedés diktatúrához vezet. Zágráb egyelőre nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet.

Horvátországban több ezren vannak házi karanténban, azonban sokan nem tartják be ennek szabályait, és továbbra is eljárnak gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba. A rendőrség eddig 657 esetben intézkedett ilyen személyekkel szemben.

A szlovén kormány 30 százalékkal csökkenti a tisztségviselők fizetését a válság idejére | Magyar Hang

Egy koronavírussal fertőzött pár kedden Zágrábban egy benzinkúton vásárolt, majd használták az illemhelyiséget is, amelyhez elkérték a kulcsot. Tudtak róla, hogy fertőzöttek, ugyanakkor nem szóltak erről a benzinkút dolgozóinak. Az esetre bejelentés alapján derült fény. Horvátországban 481 fertőzöttről tudnak, és van egy halálos áldozata is a járványnak.

Szlovéniában kevés a lélegeztetőgép

Szlovénia már korábban beszüntetett minden szükségtelen tevékenységet az országban. Jelenleg 539 ellátásra szoruló fertőzött fekvőbeteget tudnak ellátni a kórházak, 56-ot az intenzív betegellátó osztályon. Hiány van ugyanakkor védőfelszerelésekből és lélegeztetőgépekből. Szlovéniában 528 fetőzöttet regisztráltak, és öt halálos áldozatról tudnak.


Címkék: Európa, koronavírus