Drogkereskedelemmel vádolta meg Amerika a venezuelai elnököt

Drogkereskedelemmel vádolta meg Amerika a venezuelai elnököt

Az újraválasztott Maduro támogatója Caracasban (fotó: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drogkereskedelemmel vádolta meg az Egyesült Államok Nicolás Maduro venezuelai államfőt és adminisztrációjának négy további vezető tagját, köztük az igazságügyi minisztert – jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter. Washington ezért 15 millió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, akinek segítségével le tudják tartóztatni Madurót és társait.

A BBC által is ismertetett vádak szerint a korrupt rendszerével az országot teljesen a tönk szélére jutattó, posztján az ugyancsak Amerika ellenségének számító Hugo Chávezt követő Maduro tengeri és légi úton is hozzájárult illegális narkotikumok ország történő kivitelére.

Ahogy arról kollégánk, Lukács Csaba még tavaly több helyszíni riportban is beszámolt: Venezuelában hosszú évek óta komoly válság van, az ország gyakorlatilag a tönk szélén áll, holott olajtartalékai a világon az egyik legkomolyabbak. A hatalmi harcban az Egyesült Államok az ellenzéki vezető, a parlament volt elnöke, Juan Guaidó mellé állt, aki tavaly februárban egyoldalúan az ország ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Venezuela az összeomlás előtt | Magyar Hang

Teljesen leállt a caracasi nemzetközi repülőtér, mert elment az áram. A város egyes részein már két hete nincs víz.

– A venezuelai emberek egy transzaprens, felelős, őket képviselő kormányt érdemelnek, amely a lakosság érdekeit tartja szem előtt, őket szolgálja, és nem illegális drogkereskedelemben vesz részt – írta a Maduro-elleni vádak megfogalmazása után az amerikai külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok egyébként korábban támogatott olyan államfőt, akinek drogkereskedelemhez köthető érintettsége volt; annak idéjen sokan kritizálták a washiongtoni kabinetet, amiért azt a Hamid Karzai afgán elnököt támogatta, akinek a testvére a rossz nyelvek, meg például egy The New York Times riportja szerint is a bevételeinek egyébként mintegy 40 százalékát a mákszármazékok illegális kereskedelméből „fedező” közép-ázsiai ország egyik legnagyobb ópiumkereskedője volt.

Magyaroszág is részt vehet Venezuela újjáépítésében! | Magyar Hang

Budapestre látogatott és a magyar kormány illetékeseivel tárgyalt a venezuelai ellenzéki vezető, Juan Guaidó megbízottja – tudta meg a Magyar Hang. Exkluzív interjú Enrique Alvaradóval.