HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kormányt bukt...

Kormányt buktatott a koronavírus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Bekövetkezett az, amit már régóta sejteni lehetett: a nacionalista Önrendelkezésből (Vetevendosje) és a Koszovói Demokrata Szövetségből (LDK) álló koszovói koalíciós kormányon belül feszülő ellentétek végül szakításhoz vezettek.

Hogy nem lesz egyszerű a közös kormányzás, arra már a több hónapos koalíciós tárgyalásokból is lehetett következtetni, olyannyira, hogy sokszor a kormányalakítási procedúra már-már bohózatba fulladt. Így többször előfordult, hogy Hashim Thaci koszovói elnök hiába várta az irodájában Albin Kurtit, az októberi választások győztesét, hogy megbízza a kormányalakítással, az ultranacionalista politikus nem jelent meg, mert nem sikerült meggyőznie az LDK-t a közös kormányzásról. Majd miután ez mégis sikerült, súlyos személyi ellentétek következtek, mert az Önrendelkezés megszegte a megállapodást a koszovói parlament házelnökének személyéről.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

De a közös kormányzás sem volt egyszerűbb. Miután Kurti továbbra is fenn akarta tartani a szerbiai és bosznia-hercegovinai árukra kirótt büntetővámokat, az Egyesült Államok többször jelezte, hogy csak akkor támogatja a továbbiakban az országot, ha megszüntetik ezt a rendelkezést. Miután már az amerikai hadsereg kivonása is felmerült, az LDK bedobta a bizalmatlansági indítvány ötletét, ami miatt Kurti mégis meggondolta magát és feloldotta a büntetővámokat.

A koszovói miniszterelnöknek azonban nem csak koalíciós partnerével gyűlt meg a baja: miután a kormány a napi két időszakra szóló kijárási tilalom mellett döntött, az államfő jelezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, mert ehhez parlamenti felhatalmazásra lett volna szükség. Emellett Kurti nemzetközi pozíciója sem volt éppen erős: mivel a politikus Nagy-Albánia első számú szószólója, sokszor még az albán miniszterelnöknek is gyors volt az a tempó, amit a koszovói kormányfő diktált volna.

HIRDETÉS

Végül a koronavírus-járvány pecsételte meg végleg a kormány sorsát, mert a fertőzés komoly repedéseket okozott a koalíciós partnerek között. Albin Kurti ugyanis menesztette a belügyminiszterét, mert nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni a járványt. A koalíciós megállapodás értelmében viszont a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a partnerével, ez pedig nem történt meg. Végül az LDK beterjesztette a bizalmatlansági indítványt, amelyet a 120 tagú törvényhozás 82 képviselője támogatott. Ezzel megbukott a koszovói kormány.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,904lájkolóTetszik
3,621követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belengették, hogy elveszik a Lánchídat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal – reagált Karácsony Gergely.