Egy nap alatt 832-en haltak meg, 410-en pedig intenzív osztályra kerültek Spanyolországban

Egy nap alatt 832-en haltak meg, 410-en pedig intenzív osztályra kerültek Spanyolországban

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat kora délutáni összefoglalónk a koronavírus-járvány okozta helyzetről.

Spanyolországban 832-en hunytak el egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 5690-re nőtt – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium által szombaton közzétett hivatalos napi tájékoztatóból. A dél-európai országban nyilvántartott fertőzések száma 72 ezer fölé emelkedett, ami csaknem 8200-zal több, mint egy nappal ezelőtt. A legelső esetet még január 31-én szűrték ki.

A szaktárca adatai szerint a kórházakban eddig több mint 40 ezer embert láttak el a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés miatt, az elmúlt 24 órában 4300 új esetet kezeltek. Intenzív osztályra összesen 4500-an kerültek, 410-en az elmúlt egy nap során. Az orvosok több mint 12 ezer pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, péntek óta 2900-an hagyhatták el a kórházakat, valamint az egészségügyi intézmények tehermentesítésére létrehozott orvosi felügyelettel ellátott karanténhoteleket és tábori kórházakat.

A dél-koreaihoz hasonló megoldásokra lehet szükség Németországban | Magyar Hang

Belgiumban 1850-nel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma szombatra, ezzel összesen 9134 esetet tartanak számon. A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint további 64 haláleset történt, a halálozások száma így összesen 353. Az elmúlt 24 órában 575 embert vittek kórházba, ezzel 3717 fertőzöttet kezelnek a belga egészségügy intézményekben, közülük 789-et intenzív osztályon. Gyógyultan 858-an hagyhatták el a kórházakat. Belgiumban március eleje óta mintegy 44 ezer tesztet végeztek, ebből péntek óta 2948-at.

A belga kormány péntek este két héttel, április 19-ig meghosszabbította az oktatási intézmények, bárok, éttermek és a legtöbb üzlet bezárásával járó, és a szabad mozgást részlegesen korlátozó intézkedéseket. A korlátozás szabályai nem változtak, de az azokat megsértők nagyobb büntetésre számíthatnak.

Hollandiában újabb 1202 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, ezzel együtt 8647-en vannak az igazolt fertőzöttek. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 110-en haltak meg, ezzel 546 lett a halottak száma. A koronavírus okozta betegségből eddig hárman gyógyultak fel az országban.

Luxemburgban szombatra 150 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, így a mintegy 620 ezer lakosú országban 1605 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma kilencről 15-re növekedett, és eddig 40-en gyógyultak meg.

Újabb áldozata van a koronavírusnak itthon, az ismert fertőzöttek száma 343-ra nőtt | Magyar Hang

Izraelben szombaton is tovább nőtt, de csökkenő ütemben a fertőzöttek száma – jelentette a helyi média. Az országban szombatra 3460-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami péntekhez képest 420 új beteget jelent.

A betegek közül 1820 könnyebb esetet otthonában tartanak, 484-et pedig szállodákban helyeztek el. A fertőzöttek közül 50-en súlyos állapotban, lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 12, pénteken ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Jelenleg naponta több, mint 5 ezer tesztet végeznek el a fertőzöttek szűrésére, és ezt a számot a jövő héten a tervek szerint napi 10 ezerre emelik. Harmincöt laboratórium végzi a vizsgálati anyag kiértékelését Izrael-szerte, de legtöbbjük még nem dolgozik éjjel, és a begyűjtött minták jelentős részét csak a következő napon vizsgálják – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Koronavírus: már hatszázezer ismert fertőzött világszerte | Magyar Hang

Csehországban szombat reggel 2422 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván a péntek esti 2279-el szemben – közölte az egészségügyi tárca honlapján. A pénteki nap folyamán 373 új fertőzöttet találtak, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Valószínű, hogy ez összefüggésben van a napi tesztek számának a növekedésével. Szombat reggel a tesztelt személyek száma meghaladta a 36 374-et, ami 5224-el több mint a péntek reggeli adat. Csütörtökön mintegy 800-zal kevesebb személyt teszteltek. A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc, míg 11 személy kigyógyult a Covid-19 betegségből.

Ukrajnában szombatra ötről nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 93 új esettel 311-re. A betegségből eddig öten gyógyultak ki – közölte az egészségügyi minisztérium. A legtöbb fertőzött, 74 személy, a fővárosban, Kijevben van.

Szerbiában jelenleg 528 igazolt fertőzött van, 42-en már felépültek a betegségből, nyolcan pedig belehaltak a Covid-19 szövődményeibe.

Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól szükségállapot lépett életbe. Bosznia-Hercegovinában, ahol a fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, eddig országos veszélyhelyzet volt érvényben. Az országban már négyen vesztették életüket Covid-19 betegség szövődményei miatt.

Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a fertőzöttek száma, a betegségnek eddig egy halottja és egy gyógyultja is van a nyugat-balkáni országban. Észak-Macedóniában 201-ről 219-re, Montenegróban pedig 69-ről 82-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Szlovéniában egy nap alatt 70-el, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg a járvány következtében. Horvátországban péntek reggel kilenc óra óta 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak.

Lengyel csomag

Lengyelországban szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.

A videokonferencia formájában ülésező lengyel alsóház megszavazta szombat hajnalban a koronavírus-járvány kapcsán előterjesztett, a lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó, különleges törvények csomagját. A még a szenátus jóváhagyására váró előírások a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozzák, tartalmazzák a túlzott áremelések elleni intézkedéseket, valamint az állami, önkormányzati beruházások programját is. Többek között az állam 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez. Elhalasztják a társasági adó (CIT) befizetését, meghosszabbítják a forgóeszköz-hitelek futamidejét. Az intézkedések nyomán hiányra számítanak az eredetileg kiegyensúlyozottra tervezett idei lengyel állami költségvetésben.

A csomaghoz péntek este benyújtott számos módosítás közül megszavazták a választási törvény olyan módosítását is, mely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.