Hongkong példája megmutatja, mire számíthatunk: egyhamar nem szabadulunk ki a karanténból

Hongkong példája megmutatja, mire számíthatunk: egyhamar nem szabadulunk ki a karanténból

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokáig úgy tűnt, Hongkongban sikerült megállítani a koronavírus-járványt. A szigorú hatósági intézkedéseknek és a lakosság együttműködésének köszönhetően az elmúlt napokban az élet visszazökkent a normális kerékvágásba, hogy aztán újrainduljon az őrület. A Kínával határos, különleges státuszú városállamban újra bezártak a közösségi helyek, a bárok, a parkok, betiltottak minden négy főnél nagyobb összejövetelt, és a világ egyik legforgalmasabb repterén megtagadják a belépést a legtöbb érkezőtől, akitől nem, az is azonnal karanténba kerül. Nem véletlen az óvatosság, az elmúlt napokban ugyanis ismét drasztikusan megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, elsősorban a külföldről érkező betegek miatt – írja a The Atlantic.

Tajvan, Dél-Korea és Szingapúr mellett Hongkong jelentette a fényt az alagút végén, hiszen a hatékony intézkedéseknek köszönhetően sikerült megfékezniük a járvány elszabadulását, így a rendkívül zsúfolt, 7,5 millió lakosú városállamban eljött az ideje enyhíteni a szigorú intézkedéseken. Most azonban úgy tűnik, hiába csökkent jelentősen az új fertőzöttek száma, a kijárási korlátozások feloldása még korai volt.

Ez pedig szomorú tanulsággal szolgál az európai országok számára is. Még ha sikerül is végre kontrollálni a járványt, az élet akkor is csak hosszú idő után válhat újra normálissá. Igaz, Hongkongnak a vírus ellen alkalmazott taktikája alapvetően a lazítás és szigorítás összjátékára épül, ennek köszönhetően sikerül megőrizni valamit a vírus megjelenése előtti állapotból úgy, hogy közben ne hagyják elszabadulni a fertőzést – hangsúlyozta Gabriel Leung, járványügyi szakértő, a Hongkongi Egyetem gyógyszerészeti karának dékánja.

Hongkongi tudósok már sejtik, mikor fertőz a legjobban a koronavírus | Magyar Hang

A koronavírus a tünetek megjelenésének első hetében fertőzhet a legjobban - állítja egy hongkongi tanulmány, amely a The Lancet orvosi szaklapban jelent meg. A kutatók ezt 23, Covid-19-es kórral fertőzött beteg nyálmintájának vizsgálata alapján mutatták ki. A 35 és 75 év közötti páciensek a tünetek megjelenésének első hetében terjesztették a legnagyobb mértékben a vírusokat, utána ez fokozatosan csökkent.

– Addig kell fenntartani ezt az állapotot, amíg el nem érjük a természetes immunitást, vagy amíg nem áll rendelkezésre egy hatékony vakcina – mondta el Leung. Hozzátette, számos kört kell futni a lazítás-szigorítás pályáján mielőtt végleges megoldást találunk a problémára.

Más kutatók is hasonló véleményen vannak. Ashish Jha, a Harvard Egyetem, és Aaron E. Carroll az Indianai Egyetem professzorai szerint védekezés helyett támadólag kell fellépnünk a vírus ellen. – Az iskolákat és üzleteket addig kell nyitva tartani, amíg lehetséges, és csak akkor bezárni, ha túl sok a fertőzött, majd amint a betegeket azonosították és elkülönítették, újra megnyitni azokat – írták.

A taktika azonban rengeteg veszélyt rejt magában, ahogy erre Leung is rámutat. – Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy az egészségügyi rendszer nem omlik össze? Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy nem nő drasztikusan a halálozások száma, miközben igyekszünk működésben tartani a gazdaságot? Ezek azok a nagy kérdések, amelyet minden társadalomnak fel kell tennie magának, és meg kell birkózni a feladattal – mondta a járványügyi szakértő.

Európában azonban egyelőre még nem került szóba a szigorú intézkedések feloldása, hiszen minden országban meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Olaszországban több mint 86 ezren, Spanyolországban 72 ezernél is többen betegedtek már meg, Nagy-Britanniában pedig átlépte az ezret a koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Mindeközben az Egyesült Államok lett a járvány által leginkább sújtott ország, több mint 100 ezer beteggel. Donald Trump amerikai elnök többször utalt rá, hogy a gazdaság megmentése érdekében enyhítenek majd a szigorú intézkedéseken, ám a számok drasztikus emelkedésével párhuzamosan az elnöki kommunikáció is megváltozott.

Az elnököt számos kritika érte az elmúlt hetekben, amiért nem veszi elég komolyan a járványt. Trump a vírus felbukkanásakor demokrata trükknek, álhírnek nevezte a fertőzéseket, sokak szerint a társadalom egy jó része többek között emiatt is vette semmibe eleinte a korlátozó intézkedéseket. Trump az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás kapcsán is többször ellentmondásosan fogalmazott. Azt követően, hogy a Fox News-nak adott interjújában néhány napja még azt mondta, a kórházak túlbecsülik a szükséges eszközök számát, pénteken bejelentette, a következő száz napban 100 ezer lélegeztetőgép készül el.