Portfolio: Kamatmentes hiteleket kaphatnak a japán kisvállalkozók a koronavírus miatt

Portfolio: Kamatmentes hiteleket kaphatnak a japán kisvállalkozók a koronavírus miatt

Abe Sinzó (安倍 晋三 , Shinzō Abe, Abe Shinzo) japán miniszterelnök. Forrás: Miniszterelnöki Hivatal, Japán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a 2008-2009-es válság utáni gazdasági élénkítő intézkedéseknél is nagyobb, példátlan méretű lesz az az újabb csomag, amelyről szombaton tett említést részletek említése nélkül Abe Sinzó japán miniszterelnök - írta a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Portfolio gazdasági portál.

A Reuters tudósítása szerint a következő tíz napban átdolgozza a japán kormány az április 1-től kezdődő pénzügyi évre érvényes költségvetési terveit. A hírügynökség megfogalmazása szerint a kormányfő annyit mondott, hogy 0%-os kamat melletti hiteleket vehetnek majd fel a kkv-k, illetve felállítanak egy olyan rendszert, amelyből készpénzes kifizetéseket tudnak teljesíteni az embereknek és a cégeknek, amelyek a legnagyobb bajba kerültek a vírus miatt.

A Portfolio azt írja: a napokban már volt hír arról, hogy példátlan méretű, több mint 500 milliárd dolláros, azaz a GDP 10%-át is elérő csomagban gondolkodik a japán kormány, és tettek már említést közvetlen lakossági kifizetésekről.

Abból, hogy készpénzes kifizetéseket is végrehajtanak, a Portfolio szerint arra lehet következtetni, hogy a szakirodalomban gyakran csak „helikopterpénznek” nevezett kifizetésekről lehet szó, vagyis arról, hogy a lakosság közvetlen pénzhez juttatásával segítsenek a gazdaság élénkítésében és az infláció feltornászásában.