Négy éve egy járványteszten óriásit bukott a brit egészségügy, mégsem tettek semmit

Négy éve egy járványteszten óriásit bukott a brit egészségügy, mégsem tettek semmit

Forrás: nhs.uk, National Health Service (a brit állami egészségügyi szolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britanniában 2016-ban végeztek egy járványügyi szimulációt, amely annyira siralmas eredményt hozott, hogy jobbnak látták eltitkolni – olvasható a Sunday Telegraph brit lapban.

Az Imperial College London járványügyi szakértői azt modellezték, mi történik akkor, ha egy halálos, a H2N2-influenzához hasonlatos vírus szabadul el Ázsiában, amely az első megbetegedések után néhány hónappal turisták közvetítésével érkezik meg az Egyesült Királyságba. 

A Cygnus névre keresztelt gyakorlat megmutatta, hogy a járvány kitörésének hetedik hetében már térdre kényszerült a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS). Éppúgy, mint most a valóságban, nem volt elég védőfelszerelés az orvosok és az ápolók számára, és hiány volt lélegeztetőgépben, illetve az intenzív ellátást lehetővé tévő kórházi ágyban. 

Szakértők most Jeremy Hunt akkori egészségügyi minisztert vonják kérdőre, miért nem tett semmit, amikor már négy éve tudni lehetett, hogy mennyire nincs felkészülve a brit egészségügy egy komoly kihívásra. Ráadásul épp Hunt volt az, aki csökkentette a kórházi ágyak számát. A kísérletből még az is kiderült, hogy a kormány képtelen volt jól kommunikálni az üzeneteit – ez jellemző a mostani helyzetre is.

Nem maradnak otthon az emberek, Amerikában és Nagy-Britanniában is a legrosszabbra készül a hatóság | Magyar Hang

Azt akarom, hogy Amerika megértse, az előttünk álló héten nagyon rosszra fordulnak a dolgok - fogalmazott Jerome Adams altengernagy, tiszti főorvos az NBC News műsorában. Elmondta, a vírus folyamatosan terjed, mert az emberek nem tartják be a szigorú szabályozást, és elmennek otthonról, így gyorsítva fel a járványt.

Vasárnap már majdnem 20 ezerre rúgott a fertőzöttek száma és 1228-an haltak meg az új koronavírus miatt Nagy-Britanniában. Miután a „nyájimmunitás” erőltetésével hetekig téves stratégiát követett a kormány, végzetes lépéshátrányba került a járvánnyal szemben. Neil Ferguson, a kormány vezető járványügyi szakértője szombaton arra figyelmeztette az embereket, hogy három hónapig biztosan otthon kell maradniuk a további fertőzések megállítása érdekében.