Nigériát nem lepte meg a koronavírus

Nigériát nem lepte meg a koronavírus

A WHO szakemberei egy ebola-elkülönítő intézményben 2014 augusztus 19-én a nigériai Lagosban (Fotó: CDC Global/WHO/PPE/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ebola elleni küzdelemben már megedződött, és komoly tapasztalatokat szerzett a vírusfertőzések kezelésében az afrikai ország.

Az egyébként járványoktól gyakran sújtott Afrikát mintha elkerülné a koronavírus. A kontinens 54 országából 40-ben ugyan már megjelent, ám a regisztrált fertőzések száma összesen ezer körüli. Hivatalosan tehát járványról egyelőre nem beszélhetünk. A Covid-19 elleni harcban ezeket az országokat a szakemberek szerint jelentős mértékben segíti a klíma. A meleg, a napsütés ugyanis mintha nem nagyon kedvezne a fertőzés terjedésének. A koronavírus számára az orosz virológus Mihail Murasko szerint például az optimális hőmérséklet hat-nyolc Celsius fok.

A fekete kontinens jobb állapotban lévő országait ráadásul már csak azért sem éri váratlanul az új típusú koronavírus megjelenése, mert már komoly tapasztalatokat szereztek az ilyen járványok elleni küzdelemben. Ilyen ország például Nigéria, állapítja meg az egyiptomi Noon Post nevű kiadványban Fauzi Szalim. A szerző emlékeztet arra, hogy amikor 2014-ben itt felütötte a fejét az Ebola, a hatóságok milyen gyorsan léptek. Egy Libériából érkező férfi két városban 20 embert fertőzött meg, és nyolcan meg is haltak.

Mekkora a koronavírus halálozási aránya Olaszországban? | Magyar Hang

Március elején ijesztő növekedésnek indult a halálozások aránya Olaszországban. Mi állhat a háttérben? Egy helyi orvos utánament a jelenségnek.

Ekkor a helyi hatóságok keményen fellépve feltérképezték fertőzöttek kapcsolati hálóját, és a mintegy 900 potenciális vírushordozót megfigyelés alá helyezték, az általuk látogatott helyiségeket fertőtlenítették.

Nigéria így pénzt, és eszközöket nem sajnálva a kezdeti stádiumban állította meg a fertőzést. Mint az egyiptomi szerző megállapítja, ez a tapasztalat sokat segített most is a koronavírus terjedésének megfékezésében. A hatalmas, 190 milliós országban eddig 97 fertőzöttet regisztráltak, akik közül eddig egy személy vesztette életét, hárman pedig felépültek a megbetegedésből.

Címkék: ebola, koronavírus