HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egy teljes ro...

Egy teljes román város karantén alatt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Keleti szomszédunknál a koronavírusos-fertőzések közel harminc százaléka, a halálesetek harmada egy észak-romániai városhoz köthető, ezért tegnap este egy katonai rendelettel karanténba zárták a 120 ezres lakosságú várost és környező falvait. Suceava (Szucsáva) egy történelmi fontosságú település az egykori Bukovina területén.

A Libertatea napilap ma reggel egy hosszú cikkben fejti ki, hogy ami a várossal történt és történik, az hasonlatos az öt évvel ezelőtti bukaresti diszkótűzhöz – a politikai alapon kinevezett vezetők hozzá nem értése, felelőtlenségek és korrupciógyanús, előre levajazott közbeszerzések láncolata vezetett a tragikus eredményhez.

De nézzük a tényeket: Bukovina fővárosában 181 egészségügyi dolgozó fertőződött meg és továbbiak várnak a teszt eredményére. Bezártak egy kórházat a városban, míg a településtől 25 kilométerre, Falticeniben van egy vadonatúj kórház, melyet harminc évig építettek (!), az épületet tavaly befejezték, de valamiért még nem nyitották meg.

Csak egy magyar, és egy szász megyében nincs hivatalosan fertőzött Romániában | Magyar Hang

A nagyszebeni Katonai Sürgősségi Kórház orvosa, Cristiana Oprita meglehetősen nyersen fogalmazott: „Aki elhiszi, hogy ebben a megyében nincs fertőzött, az egy idióta.”

Az országos tiltás ellenére orvosbárók műtenek ismerősöket, még jobban szétszórva a vírust. Már nagy a baj a városban, amikor kiderül, a polgármesteri hivatal brutális összegért vásárol fényeket a település húsvéti díszkivilágítására. Manipulálták a halottak adatait: Olaszországból hazatért román vendégmunkások hunytak el a vírusfertőzésben, de a halál okaként csak tüdőelégtelenséget jelölték meg.

HIRDETÉS

A román lap emlékeztet arra: harminc éve volt példa arra, hogy egy romániai várost hermetikusan lezárták a hatóságok. Azt a települést úgy hívták: Temesvár. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek