HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Már 357 egész...

Már 357 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Romániában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Elgondolkodtató számokat közölt szerda este Romániában a járványügyi védekezésért felelős Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Eddig 357 egészségügyi dolgozó bizonyult pozitívnak a koronavírus-teszten az országban, közülük 99 orvos és 127 kórházi ápoló (a többiek segédápolók, takarítónők, karbantartók). A fertőzöttek hatvan százaléka az északi Suceava (Szőcsvásár) városból van, ahol be kellett zárni a megye legnagyobb kórházát és a város is karanténba került. 

Romániában egyébként eddig összesen 2460 pozitív esetet találtak és nyolcvanhatan haltak bele a fertőzésbe. A betegek ellátását nehezíti, hogy a nyugati országok elkezdték levadászni a kelet-európai egészségügyi személyzetet: a Mediafax híre szerint hétfőn érkezett meg Ausztriába 231 orvos Romániából és Bulgáriából. Más források szerint nem orvosok érkeztek meg, hanem idősgondozásban foglalkoztatható személyzet. Osztrák hatósági források szerint hetven emberre lett volna sürgősen szükségük, de a biztonság kedvéért többet alkalmaztak.

Keleti szomszédunknál nem csak a jobb bérek miatt megy el a személyzet – sok orvos és ápoló a megfelelő védőfelszerelések hiánya miatt mond fel a munkahelyén. Ezt a jelenséget kezdte megelégelni Ludovic Orban kormányfő, aki a Libertatea írása szerint durva büntetést fontolgat: azon orvosok, akik a pandémia idején mondanak fel az állami kórházakban, akár a praktizálás jogát is elveszíthetik, magyarán nem dolgozhatnak tovább orvosként. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek