Már 357 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Romániában

Már 357 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Romániában

Koronavírusos beteget szállítanak Temesváron 2020. március 6-án. Reuters/INQUAM PHOTOS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elgondolkodtató számokat közölt szerda este Romániában a járványügyi védekezésért felelős Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Eddig 357 egészségügyi dolgozó bizonyult pozitívnak a koronavírus-teszten az országban, közülük 99 orvos és 127 kórházi ápoló (a többiek segédápolók, takarítónők, karbantartók). A fertőzöttek hatvan százaléka az északi Suceava (Szőcsvásár) városból van, ahol be kellett zárni a megye legnagyobb kórházát és a város is karanténba került. 

Romániában egyébként eddig összesen 2460 pozitív esetet találtak és nyolcvanhatan haltak bele a fertőzésbe. A betegek ellátását nehezíti, hogy a nyugati országok elkezdték levadászni a kelet-európai egészségügyi személyzetet: a Mediafax híre szerint hétfőn érkezett meg Ausztriába 231 orvos Romániából és Bulgáriából. Más források szerint nem orvosok érkeztek meg, hanem idősgondozásban foglalkoztatható személyzet. Osztrák hatósági források szerint hetven emberre lett volna sürgősen szükségük, de a biztonság kedvéért többet alkalmaztak.

Keleti szomszédunknál nem csak a jobb bérek miatt megy el a személyzet – sok orvos és ápoló a megfelelő védőfelszerelések hiánya miatt mond fel a munkahelyén. Ezt a jelenséget kezdte megelégelni Ludovic Orban kormányfő, aki a Libertatea írása szerint durva büntetést fontolgat: azon orvosok, akik a pandémia idején mondanak fel az állami kórházakban, akár a praktizálás jogát is elveszíthetik, magyarán nem dolgozhatnak tovább orvosként. 

Címkék: Románia, koronavírus