HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kik azok a „c...

Kik azok a „covidióták”? A járvány már új kifejezéseket is szül

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Már új szavakat, neologizmusokat is szül a koronavírus-járvány, vagy más néven a COVID-19. Ilyen a „covidióta” vagy fonetikusan átírva „kovidióta”. Ezt a kifejezést az Urban Dictionary angol nyelvű online szlengszótár vette fel két hete a kifejezései közé. Mint írja, „covidiótáknak” azokat nevezik, akik gondolkodásuk egyszerűségét bizonyítva nem fogják fel vagy tagadják az új típusú koronavírus veszélyességét.

A járvány első szakaszában a „covidióta” kifejezést azokra használták, akik a félelemtől hajtva pánikszerű vásárlási lázban lepusztították az élelmiszerboltok polcait. Az utóbbi napokban azonban szélesebb értelmezést nyert ez a szó. A liszt- és WC-papír-felhalmozók után azokra is kiterjesztették, akik tudatosan negligálják a járvány fékezése érdekében ajánlott és előírt fokozott higiéniai előírásokat.

Az ingyenes párizsi havilap, a Le Bonbon a kifejezést egyenesen az akadémiai szótár összeállítóinak figyelmébe ajánlja, hogy minél pontosabban meghatározzák a WC-papír kötegekkel és egy évre elegendő makarónival szaladgáló polgárok körét. Azokat, akik emellett arról ismerszenek meg, hogy ilyen időkben is mindenkivel csókolóznak. De a „covidiótára” jellemzők az olyan mondatok is, mint a „Nem fogom most felfüggeszteni az életemet!”, „Hát már semmit sem lehet csinálni?” vagy a „Betartom a karantént, de…”.

Az amerikai Business Insider felhívja a figyelmet arra is, hogy a „covidiotizmus” már terjed a politikusok körében is. Néhányan ugyanis a potenciális szavazatok reményében még most sem hordanak maszkot, lelkesen szorongatják a másik kezét. A butaság fertőző, ironizál a The New York Post, míg a londoni The Times arra mutat rá, hogy ez a jelenség nem korfüggő, és messze nem csak az általában a konvenciókat felrúgó fiatalok sajátja.  

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek