HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Ausztriában i...

Ausztriában is vannak viták a személyes adatok kiadásáról

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magyarország mellett Ausztriában is konfliktusokat szül, hogy milyen adatok közölhetők a koronavírussal fertőzött betegekről. Nyugati szomszédunknál azonban a területi adatokat kezdettől fogva nem tartották vissza – hazánkban szerdán, négy héttel a fertőzés megjelenése után közölt először az operatív törzs ilyen információkat.

Osztrák polgármesterek arra panaszkodnak, hogy hiába érdeklődnek a településükön koronavírus-fertőzéssel élők kilétéről, ezt adatvédelmi okok miatt nem közlik velük a hatóságok.

A der Standard című lap az alsó-ausztriai Ardaggen falucskájának esetét ismerteti. Eszerint a 250 lélekszámú település az osztrák járványkrízis kezdetétől a fertőzés egyik gócpontjának számít: ma is 35 megbetegedésről tudnak, ez azt jelenti, hogy a lakosság 14 százaléka fertőzött. Johannes Pressl (ÖVP, néppárt) polgármester azonban hiába érdeklődött a közeli amstetteni tartományi hatóságnál, nem mondták meg neki, kik a fertőzöttek. Azért volt erre kíváncsi, mert az önkormányzat maga is gondoskodni szeretne a házi karanténba került személyekről. Azt, hogy mégis kik kapták el a betegséget, csak azért tudja, mert felhívásban fordult a lakossághoz, hogy jelentkezzenek az érintettek – mesélte a lapnak.

A polgármester – aki az ottani települési szövetség alelnöke is – a szövetség nevében fordult az egészségügyi és igazságügyi minisztériumhoz a vonatkozó törvény felülvizsgálata érdekében.

HIRDETÉS
Még a polgármestereket sem tájékoztatja konkrétumokról az operatív törzs | Magyar Hang

A több mint 60 ezer lakosú Villach városa is fennakadt az adatvédelmi törvényen. A karintiai város önkormányzata azt próbálta kideríteni, hogy a lakosai közül kik azok, akik külföldről tértek haza repülőgéppel. Az állam ugyanis összesen 30 ezer állampolgárát vitte haza repülővel a világ minden tájáról, őket kéthetes házi karanténra kötelezték. Ennek betartását a város egészségügyi hivatalának kell(ene) ellenőriznie, ám hogy pontosan kiket, nem tudják. – Naphosszat próbáltam kideríteni, kik az érintettek, de az Austrian Airlines légitársaság és az egészségügyi minisztérium is megtagadta az adatok kiadását – magyarázta az önkormányzat jogásza. Miután kedden Villach nyilvánosan kritizálta az adatok visszatartását, végül megkapták a légitársaságtól a külföldről hazahozott villachi lakosok adatait.

Mobiladatok követését is mérlegelik

Ausztriában hétfőn jelentettek be újabb jelentős járványügyi szigorításokat. Eszerint a karanténszabályok betartását szigorúban ellenőrzik, illetve ezzel együtt újabb településeket zártak le. Legkésőbb azonban április 6-ától kötelező lesz maszkot viselniük az embereknek, ha üzletekbe, drogériákba térnek be. Ezeket a bejárat előtt fogják kiosztani – egyes helyeken már ma is kapnak a vásárlók belépés előtt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (ÖVP, Osztrák Néppárt) bejelentett intézkedései most először kaptak jelentősebb kritikát az ellenzéktől – hívta fel a figyelmet a tekintélyes die Presse című lap. Az ellenzék ugyan üdvözölte a maszkhasználat kötelezővé tételét, de Pamela Rendi-Wagner volt SPÖ-s (Szociáldemokrata Párt) egészségügyi miniszter további szigorításokat látna szükségesnek.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

Jelentős kritikát kapott Kurznak az a bejelentése is, miszerint mérlegelik, hogy a mobiladatok segítségével figyeljék, elhagyják-e a karanténra kötelezettek az otthonaikat. Az Osztrák Néppárt érvelése szerint a digitális adatokat segítségül kell hívni azért, hogy a vírust sakkban tarthassák, és visszaálljon az ország normális működése. Az ellenzéki pártok viszont ezt különböző hangnemben kritizálták, többek között azért, mert szerintük a digitális megfigyelés a kínai állapotokat idézné. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint ez állampolgárok utáni kémkedést jelentene, ezért a párt a felvetést is kategorikusan elutasítja.

HIRDETÉS

Megduplázódott munkanélküliség

Szerdai fejlemény, hogy a koronavírus-járvány a munkaerőpiacon is végigsöpört. Márciusban összesen 563 ezer munkanélküli embert regisztráltak a hivatalok, ez több mint 50 százalékos növekedésnek felel meg a februári adatokhoz képest.

Egy hét alatt kétszer annyi fertőzött

Sebastian Kurz kancellár beszédében maratonfutáshoz hasonlította a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. A járvány Ausztriában – ahol a szomszédos országok közül a legsúlyosabb a helyzet – továbbra sem csillapodik a betegség. A szerda, 15 órai adatok szerint az osztrák egészségügyi minisztérium 10 ezer 482 koronavírus-fertőzöttről számolt be. Ez azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest megduplázódott a fertőzések száma. Továbbra is az ausztriai – és ezzel együtt az egyik európai – gócpontnak számító Tirol tartományban van a legtöbb megbetegedés, itt 2414 esetről tudnak. A további sorrend: Alsó-Ausztria 1685, Felső-Ausztria 1671, Bécs 1497, Stájerország 1113, Salzburg 955, Vorarlberg 666, Karintia 293, Burgenland 188. Eddig összesen 146 veszítették életüket a megbetegedés következtében (egy hete még 31 halálos áldozat volt), és 1436 embert tartanak nyilván gyógyultként.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek