Olaszország: 766 halott, 40 ezer teszt egy nap alatt

Olaszország: 766 halott, 40 ezer teszt egy nap alatt

Piros csík jelöli egy római kórház folyosóján, hogy melyik oldalon haladhatnak a koronavírussal fertőzött betegek 2020. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi megjelenése óta elérte a 14 681-t – közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re.

Az elmúlt egy nap a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Ezt megelőzően szerdán 727, kedden pedig 837 beteg halt meg. A jelenleg diagnosztizált több mint 85 ezer fertőzött hatvankét százaléka házi karanténban tartózkodik, az intenzív osztályokon több mint négyezer beteget kezelnek, de az utóbbi egy nap alatt az egész országban 15 beteget kellett intenzívre szállítani. Elhangzott, hogy az intenzív ellátásra szoruló betegek átlagosan tíz-tizenöt napot töltenek ezen a kórházi osztályon.  

Kínai szakértő: mindent be kell zárni Olaszországban, ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének | Magyar Hang

Emelkedett a naponta végzett vírustesztek száma: eddig több mint 619 ezer vírustesztet végeztek, március 13-án naponta tízezret, most már mintegy napi negyvenezret végeznek, jelentős többségüket Lombardia és Veneto tartományban.

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyelőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak – hangoztatta a polgári védelem vezetője. Arra a kérdésre, hogy ha a növekvő tesztszámmal nem csökken jelentősen a diagnosztizált fertőzöttek száma, mi magyarázza az intenzíven kezeltek arányának visszaesését, a polgári védelem szakértői nem tudtak válaszolni.

Elhangzott, hogy Olaszországban eddig valamivel több mint 4 millió minőségi szájmaszkot tudtak kiosztani, de ebből majdnem kivétel nélkül az egészségügyi dolgozók részesültek. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője hangoztatta, hogy ő a mindennapos adatismertetést szájmaszk nélkül tartja, mivel megfelelő távolságtartással nincsen rá szükség – hangoztatta.  

(MTI)