Vasárnap tévébeszédet intéz a nemzethez II. Erzsébet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Bár a karácsonyok kivételével kifejezetten ritkán szokott megszólalni II. Erzsébet, most megtöri a csendet, és vasárnap este nyolckor tévébeszédet intéz a nemzethez. A Buckingham-palota hivatala közölte, a nyilatkozatot egyszerre közvetítik majd a televízióban, a rádióban és közösségi médiafelületeken .

Március közepén már írásban reagált a királynő a koronavírus-járványra. Akkor összefogást kért, illetve azt, hogy az első vonalban dolgozók támogatásával segítse mindenki a pandémia leküzdését.

Hasonló tévébeszédet három rendkívüli alkalommal tartott eddig a hatvannyolc éve uralkodó királynő. Felszólalt 1991-ben az első öbölháború idején, 1997-ben Diana hercegné temetése előtt, illetve 2002-ben az anyakirályné halála után.

A 93 éves II. Erzsébet és férje, a 98 éves Fülöp egyaránt a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, a védelmükben különleges óvintézkedéseket hoztak. Lemondták minden programjukat, és a windsori kastélyba vonultak vissza. A 71 éves Károly walesi herceg viszont már elkapta a koronavírust, skóciai házában volt karanténban, de enyhe tünetei voltak, és már át is esett a betegségen.