Tombol a járvány, hogy fognak így szavazni az Egyesült Államokban?

Tombol a járvány, hogy fognak így szavazni az Egyesült Államokban?

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti független szenátor (balra) és Joe Biden volt alelnök a dél-karolinai előválasztást megelőző televíziós vitán, Charlestonban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2020. választási év Amerikában, ilyenkor pedig a kettő közül legalább az egyik nagy párt előválasztáson szokta kiválasztani elnökjelöltjét. Bár kezdetben a demokratáknál több mint 20 komolyan vehető jelölt volt, már március elejére letisztult a kép, és csak ketten maradtak talpon: Barack Obama volt alelnöke, Joe Biden, és Bernie Sanders, a saját magát demokratikus szocialistaként meghatározó vermonti szenátor.

Bár Joe Biden előnye behozhatatlannak tűnik, Sanders mégsem lép vissza, annak ellenére, hogy többen is kérték őt a koronavírus okozta járványhelyzetre hivatkozva. Azt mondja, egy demokráciában az embereknek joguk van leadni szavazatukat. Az általános választásokat novemberben rendezik, amikor az amerikaiak nem csak elnököt, de a szenátorok harmadát és a teljes képviselőházat is újraválasztják.

Tizenöt államban már elhalasztották az előválasztásokat

Bár az Egyesült Államokban napról napra tízezrekkel nő a pozitív koronavírus-esetek száma, az egyik, még nem előválasztó államban, Wisconsinban mégsem akarják elhalasztani a jövő kedden, április 7-én esedékes előválasztást. A megméretést szervező állam vezetőinek (demokrata kormányzójának és republikánus közgyűlési többségének) a döntése már csak azért is érthetetlen, mert nem lenne példa nélküli. Tizenöt államban ugyanis már vagy átálltak levélszavazásra, vagy elhalasztották az előválasztásokat, sőt, Joe Biden azt is felvetette, hogy a demokrata jelöltállító gyűlést is el kéne halasztani. Mindezt akkor, amikor az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump épp a minap hosszabbította meg a szociális távolságtartás-ajánlásokat, ezúttal április 30-i határidővel bezárólag.

Bár a demokrata kormányzó, Tony Evers felvetette, hogy a szavazási nap megtartása mellett át kéne állni a levélszavazásra, hiszen már egy hete kijárási korlátozásokat rendelt el, azt a republikánus többség elvetette. Ez azzal jár, hogy a jelenlegi állapotok szerint emiatt legalább 100 helységben nem lesz egyetlen egy szavazókör sem, mert egyszerűen nincs annyi jelentkező szavazatszámláló bizottsági tagnak, hogy meg lehessen nyitni akár csak egyet is. Feltehetően a koronavírustól való félelemben az 5,8 milliós államból már 1,1 milliónyian kértek lehetőséget arra, hogy a szavazóhelyiségek felkeresése nélkül adhassák le a szavazatukat.

Bernie for President! | Magyar Hang

A helyi demokrata párt bíróságon akarta elérni az előválasztás elhalasztását, ám azt a szövetségi bíró elutasította, mondván, az nem az ő hatásköre. Viszont az el nem halasztó döntést kifogásolva kötelezte az államot arra, hogy az érvényesen feladott levélszavazatokat bővebb határidővel fogadják el, jelezvén, hogy nem biztonságos járvány idején az, ha sokan elmennek szavazni.

Így sem biztos, hogy mindenki fog tudni voksolni: a helyi republikánusok által felállított szabályok szerint a levélszavazat csak akkor érvényes, ha egy tanú is aláírja azt, és érvényes választói regisztrációs kártya másolata is fel van adva a levélben. Wisconsin az az állam, ahol a republikánusok korábban az egyik legszigorúbb választási törvényeket alkották meg, állításuk szerint azért, hogy megőrizzék a választások tisztaságát, míg a törvény kritikusai szerint azért, hogy a döntő többségében afro-amerikaiaktól, illetve hátrányos helyzetű emberektől (akik valószínűleg demokrata szavazók lennének) elvegyék a választásokon való részvétel lehetőségét. Emlékeztetőül: Trump 2016-ban ezt az államot 22 748 szavazattal nyerte meg, ám a választási törvényeket kifogásolók szerint nagyjából 200 ezer ember nem tudott ezek miatt a törvények miatt szavazni.

Országos probléma a levélszavazás kérdése

Eközben a demokraták országos kampányt indítottak annak érdekében, hogy novemberben ne csak a szavazás napján a kijelölt helyszínen lehessen szavazni, hanem előzetesen, távollét szavazatot kérve vagy levélben is. Nancy Pelosi, a kongresszus elnöke és Joe Biden, a valószínű elnökjelölt is határozottan kiállt amellett, hogy az emberek levélben szavazhassanak. Pelosi amellett érvelt, hogy a választásokat nézve, az országnak át kell állnia a levélszavazásra, míg Biden úgy nyilatkozott, hogy képesnek kell legyünk egyszerre megbirkózni a koronavírussal, és megtartani a választásokat is.

Donald Trump ezzel szemben azt mondta, hogy „amit a demokraták kértek a szavazással kapcsolatban, az őrültség. Annyi mindent kértek, hogy ha ebbe beleegyezünk, akkor soha többé nem fognak egy republikánust megválasztani”. Az elnök valószínűleg félresikerült szavait már most többen úgy magyarázták, hogy gyakorlatilag elismerte, hogy amennyiben többen szavazhatnának, akkor a republikánusok minden választást elveszítenének. Általános, bár nem egyértelműen bizonyított vélemény ugyanis, hogy a magasabb részvétel a demokratáknak kedvez.

Az Egyesült Államok mind az 50 államának saját joga meghatározni, hogy milyen szavazási formát részesít előnyben. Öt államban (Colorado, Hawaii, Oregon Utah és Washington államok) már most is csak levélben lehet szavazni.

Trump pénteki sajtótájékoztatóján is szóba került a téma. A járvány miatt nem halasztják el a novemberi elnökválasztást, arra november 3-án sor kerül – mondta. Ami pedig a Wisconsinban tervezett előválasztást illeti, leszögezte: ez tagállami hatáskör, a kormányzó dönt róla. Elmondta: nem híve a levélben történő szavazásnak, amelyet a demokraták szorgalmaznak, mert ez szerinte sok visszaélésre ad lehetőséget. Hozzáfűzte, hogy a fényképes igazolvánnyal kísért voksolást támogatja.