HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A tömeges meg...

A tömeges megbetegedések miatt áll a bál a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó körül

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem csitulnak a kedélyek, miután az amerikai haditengerészet USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozóján tömeges koronavírus megbetegedés tört ki a legénység tagjai között; az elnök és a katonai vezetés az ügy miatt leváltott kapitányt kritizálja, miközben még mindig nem sikerült a teljes állományt letesztelni – derül ki az amerikai sajtó témát boncolgató cikkeiből.

Az ügy előzménye: nemrég derült ki, hogy a csendes-óceáni térségben tartózkodó amerikai repülőgép-hordozón, a USS Theodore Roosevelten a tengerészek között kitört a koronavírus járvány. Az anyahajó jelenleg az amerikai territóriumnak számító csendes-óceáni Guam szigetén tartózkodik. A legfrissebb, szombaton közölt, CNN által is idézett adatok szerint a 4000 fős legénységből 155-en fertőzöttek. Ám ez a szám minden bizonnyal tovább nőhet, hiszen eddig az ütemtervekhez képest mindössze az állomány felét sikerült letesztelni, pedig elvileg már péntekig 2700 főt kellett volna partra tenni a fedélzetről. A friss hírek szerint 1548 matrózt evakuáltak a hajóról, akik most a guami parton várakoznak, senkit nem szállítottak kórházba.

A repülőgép-hordozó parancsnoka, Brett Crozier korábban írt egy levelet a katonai vezetésnek, hogy szerinte milyen intézkedéseket kellene foganatosítani, hogy a vírus további terjedésének elejét vegyék. A kapitány szerint ezekre azért lett volna szükség, mert a zárt helyen összezsúfolt matrózok gyorusló ütemben betegszenek meg. „Nem állunk háborúban. A matrózoknak nem kellene meghalniuk” – írta Crozier a haditengerészetért felelős államtitkárának, Thomas Modlynak címezve március 30-án. A kapitány a négyoldalas levélben a meg nem fertőzött matrózok azonnali evakuálását, és szigorú elkülönítését sürgette.

Amerikai tudósok szerint legalább hat hétre kell bezárkóznunk | Magyar Hang

Azt már tudjuk, hogy hónapok múlva sem tér vissza a rendes kerékvágásba az élet, de a legrosszabb időszak 45 napig tarthat.

A probléma ott mérgesedett el, hogy a levél nyilvánosságra került, annak szövegét ugyanis lehozta a San Francisco Chronicle napilap. Modly szerint az iromány tartalma azt sugallja, hogy sem a hadsereg, sem a washingtoni kormány nem teszi a dolgát vírusügyben, ez pedig nem igaz. Donald Trump többek között a memo kikerülése miatt leváltotta Brett Croziert. Az elnök egyúttal keményen bírálta is a parancsnokot, mondván, helytelen és nem megfelelő módon járt el, hogy ezt a levelet megírta.

HIRDETÉS

Trump ugyancsak kritizálta a kapitányt azért, mert a hajójával tett egy kitérőt és kikötött a vietnami Da Nangban. Érdekes ugyanakkor, hogy Crozier e lépését megvédte a katonai vezetés. Ahogy ugyanis azt a haditengerészet egyik vezető admirálisa, Mike Gilday megjegyzte, a döntést, hogy a repülőgép-hordozó Vietnamban is kikössön, sokkal magasabb szinten, a csendes-óceáni parancsnokságon hozták meg. Trump erre már úgy replikázott, hogy ugyan nem a kapitány határozott a kitérőről, mégis 100 százalékban egyetértett vele.

Közben egyébként az államtitkár is enyhült a leváltott kapitány irányába; Modly azt is leszögezte ugyanis, hogy Crozier eljárása, hogy jelezte kételyeit a hadvezetés felé, teljes mértékben korrekt volt, ám „az, ahogy tette… az volt számomra elfogadhatatlan.” Az államtitkár egyúttal ahhoz is ragaszkodott, hogy a kapitányt nem büntetésképp váltották le.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek