A tömeges megbetegedések miatt áll a bál a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó körül

A tömeges megbetegedések miatt áll a bál a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó körül

A USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó 2017. április 30-án a Csendes-óceánon (Fotó: U.S. Navy/Austin Clayton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitulnak a kedélyek, miután az amerikai haditengerészet USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozóján tömeges koronavírus megbetegedés tört ki a legénység tagjai között; az elnök és a katonai vezetés az ügy miatt leváltott kapitányt kritizálja, miközben még mindig nem sikerült a teljes állományt letesztelni – derül ki az amerikai sajtó témát boncolgató cikkeiből.

Az ügy előzménye: nemrég derült ki, hogy a csendes-óceáni térségben tartózkodó amerikai repülőgép-hordozón, a USS Theodore Roosevelten a tengerészek között kitört a koronavírus járvány. Az anyahajó jelenleg az amerikai territóriumnak számító csendes-óceáni Guam szigetén tartózkodik. A legfrissebb, szombaton közölt, CNN által is idézett adatok szerint a 4000 fős legénységből 155-en fertőzöttek. Ám ez a szám minden bizonnyal tovább nőhet, hiszen eddig az ütemtervekhez képest mindössze az állomány felét sikerült letesztelni, pedig elvileg már péntekig 2700 főt kellett volna partra tenni a fedélzetről. A friss hírek szerint 1548 matrózt evakuáltak a hajóról, akik most a guami parton várakoznak, senkit nem szállítottak kórházba.

A repülőgép-hordozó parancsnoka, Brett Crozier korábban írt egy levelet a katonai vezetésnek, hogy szerinte milyen intézkedéseket kellene foganatosítani, hogy a vírus további terjedésének elejét vegyék. A kapitány szerint ezekre azért lett volna szükség, mert a zárt helyen összezsúfolt matrózok gyorusló ütemben betegszenek meg. „Nem állunk háborúban. A matrózoknak nem kellene meghalniuk” – írta Crozier a haditengerészetért felelős államtitkárának, Thomas Modlynak címezve március 30-án. A kapitány a négyoldalas levélben a meg nem fertőzött matrózok azonnali evakuálását, és szigorú elkülönítését sürgette.

Amerikai tudósok szerint legalább hat hétre kell bezárkóznunk | Magyar Hang

Azt már tudjuk, hogy hónapok múlva sem tér vissza a rendes kerékvágásba az élet, de a legrosszabb időszak 45 napig tarthat.

A probléma ott mérgesedett el, hogy a levél nyilvánosságra került, annak szövegét ugyanis lehozta a San Francisco Chronicle napilap. Modly szerint az iromány tartalma azt sugallja, hogy sem a hadsereg, sem a washingtoni kormány nem teszi a dolgát vírusügyben, ez pedig nem igaz. Donald Trump többek között a memo kikerülése miatt leváltotta Brett Croziert. Az elnök egyúttal keményen bírálta is a parancsnokot, mondván, helytelen és nem megfelelő módon járt el, hogy ezt a levelet megírta.

Trump ugyancsak kritizálta a kapitányt azért, mert a hajójával tett egy kitérőt és kikötött a vietnami Da Nangban. Érdekes ugyanakkor, hogy Crozier e lépését megvédte a katonai vezetés. Ahogy ugyanis azt a haditengerészet egyik vezető admirálisa, Mike Gilday megjegyzte, a döntést, hogy a repülőgép-hordozó Vietnamban is kikössön, sokkal magasabb szinten, a csendes-óceáni parancsnokságon hozták meg. Trump erre már úgy replikázott, hogy ugyan nem a kapitány határozott a kitérőről, mégis 100 százalékban egyetértett vele.

Közben egyébként az államtitkár is enyhült a leváltott kapitány irányába; Modly azt is leszögezte ugyanis, hogy Crozier eljárása, hogy jelezte kételyeit a hadvezetés felé, teljes mértékben korrekt volt, ám „az, ahogy tette… az volt számomra elfogadhatatlan.” Az államtitkár egyúttal ahhoz is ragaszkodott, hogy a kapitányt nem büntetésképp váltották le.