HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld New York belü...

New York belülről: hétköznapok a világ legfertőzöttebb városában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Soos Krisztina a manhattani, 29. emeleti lakásuk ablakából rendszeresen nézte a kikötőbe érkező hatalmas kirándulóhajókat. Azok mára teljesen eltűntek és a világ legnagyobb mobil kórháza, a U.S.N.S. Comfort állt be a helyükbe. Sokkoló érzés volt – egy ott élő magyar házaspár beszélt nekünk arról, milyen most az élet a világ legfertőzöttebb városában.

Sok magyar él és dolgozik a 8,5 milliós amerikai nagyvárosban, amely a szlogenje szerint sohasem alszik, de most ott is leállt az élet. Az általunk megkérdezett magyar család férfitagja, Kozma Lajos már hetek óta otthonról dolgozik, és a lakásból ritkán jár ki, így túl sokat nem érez a járványból és a katasztrófa-hangulatból. Csak azzal szembesült, hogy az internetes boltóriás Amazonon megrendelve legközelebb májusban visznek házhoz vécépapírt, és a liszt is hiánycikk jelenleg, három hét múlva tudják szállítani.

Meglepő, hogy a cukormenetes kóla is kifogyott a cégnél. Lajos felesége, Krisztina rendszeresen kijár, de mindig maszkot és kesztyűt visel és kézfertőtlenítőt is visz magával. Az utcán egy-két ember lézeng, teljesen eltűntek a város utcáiról a New Yorkra annyira jellemző sárga taxik. Bezártak az éttermek, de a boltok nem, és azokban nincs áruhiány, csak bizonyos termékekből – vécépapírt és lisztet ott sem kapni. Kényszerből ugyan, de ingyenes lett a buszközlekedés – a kártyákat érvényesítő berendezés az első ajtónál van, de azt lezárták a sofőr védelme érdekében, így az utasok nem tudják érvényesíteni a jegyüket.

Megváltozott sok minden – a pizzafutárok és egyéb csomagkihordók már nem mennek fel a toronyházakba, de a portásokkal sem érintkeznek: az aulában egy nagy asztalra pakolnak ki mindent, és a lakók onnan válogatják ki azt, ami az övék. A liftekbe sem szállnak be egymás mellé – ha már van bent valaki, nem lépnek be mellé, inkább megvárják a következőt.

HIRDETÉS

Bár sok munkahely teljesen leállt vagy otthoni munkára küldték a munkatársakat, a légiutas-kísérőként dolgozó Krisztinának furcsa mód még dolgoznia kell. A nemzetközi járatokat törölték, de az országon belül még repülnek – a magyar nő volt olyan úton a napokban, hogy csak négy utas ült a fedélzeten, de az mostanában átlagosnak számító járaton sincsenek többen húsz-harmincnál. A légitársaság nem ad védőfelszerelést a személyzetnek, de egy e-mailben értesítették őket, hogy a saját maszkot és gumikesztyűt a repülés bármely fázisában viselhetik, ha akarják.

A lakásuk ablakából pontosan rálátnak a Manhattan Cruise Terminal dokkjaira – ebből a  kikötőből indultak korábban a nagy kirándulóhajók. Szinte már a menetrendjüket is ismerték, meséli Kriszta, aki szerette a hajókat nézegetni, ezért számára sokkoló érzés volt, amikor előbb teljesen kiürült a kikötő, aztán beúszott a világ legnagyobb kórházhajója, az U.S.N.S Comfort. Amikor beszélgettünk, épp kék villogós rendőr-motorcsónakok köröztek a hajó körül. A mobil kórház egyébként nem a koronavírusos fertőzötteket fogadja, hanem a szokásos betegeket, akiket most a járványkórházzá alakított New York-i intézmények nem tudnak fogadni. 

Azt tapasztalják, hogy a városban most boldog-boldogtalan tesztelni akar, ez egy kisebb sorállással bárki számára elérhető – talán a nagyszámú vizsgálatoknak az eredménye, hogy a városnak is helyet adó New York állam a legfertőzöttebb hely jelenleg a világon. A hatóságok vasárnap délben majdnem 114 ezer pozitív mintát találtak, és eddig 3565-en haltak bele a betegségbe (Amerikában összesen 312 245 beteget regisztráltak, a halottak száma pedig meghaladta a 8500-at.). Kórházban dolgozó magyar ismerősüktől úgy tudják, hogy kifogyóban van a védőfelszerelés és a jövő hét elején elfogynak a szabad ágyak is a város kórházaiban.

Amerikában már meg sem merik tipppelni az áldozatok várható számát | Magyar Hang

Nagyon, nagyon nehéz hetek jönnek, az elhunytak várható számát pedig többször is világháborús mértékűhez hasonlította Donlad Trump. A Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával alapított egészségügyi elemző intézet 100 ezer áldozattal kalkulál, szerintük 10 nap múlva tetőzik a járvány.

Bennük nem merült fel a hazajövetel (a feleségnek nincs szabadsága), de a Floridába való lemenekülésen elgondolkodtak, viszont kiderült, hogy ott is két hét karantén várna rájuk, így inkább maradtak a manhattani lakásukban. Nincs pánikhangulatuk, de bezárva érzik magukat – a toronyházakon nincs erkély, és az ablak is csak pár centire nyitható, így este hatkor azon a kis résen kell kitapsolni, hogy megköszönjék az egészségügyi dolgozók helytállását. 

Krisztinának éppen a beszélgetésünk napján volt a születésnapja. Azt mondta, eredetileg nem ilyen terveik voltak az ünneplésre, de most egy biciklizést kért ajándékul – pár hete még nem gondolta volna, hogy ez ekkora örömet tud okozni. Természetesen maszkban és kesztyűben ment bringázni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek