HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Ezzel a teszt...

Ezzel a tesztelési stratégiával érnek el eredményt az egyik olasz tartományban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

A „vírustesztek főorvosa: tömeges, akár egy település minden lakosára kiterjedő teszteléssel Venetóban sikerült elkerülni a kaotikus kórházi állapotokat és féken tartják a járványt.

Roberto Rigoli főorvos immár egy hónapja elköltözött otthonról, hogy a frontvonalban küzdjön a járvány ellen. Családjával azóta nem találkozott, nehogy hazavigye a fertőzést. A Corriere della Sera vele készített interjújából kiderül, az észak-olasz Veneto tartomány a gyors és tömeges teszteléssel elkerülte a kaotikus kórházi állapotokat, viszonylag gyorsan tudták elkülöníteni a fertőzötteket, elejét vették a kór további terjedésének. Ebben nagy szerepe volt a helyes tesztelési stratégiának: nem a legérzékenyebb tesztet választották, és gyorsan megoldották, amikor kifogyóban voltak a teszt elvégzéséhez szükséges anyagok. 

Venetóban nagyjából ötmillióan laknak, fővárosa Velence. A Republica című olasz lap minden nap frissülő térképe szerint összesen 140 910 tesztet végeztek el csak ebben az egy régióban, szemben a magyarországi 22 000 teszttel. Így tudtak felderíteni összesen 11 226 fertőzött személyt, akiket elkülönítettek a további fertőzések megelőzéséhez. 

Az első koronavírusos megbetegedést Venetóban a Vo’ Euganeo nevű kicsiny településen fedezték fel, a Magyarországon elsőnek kinevezett esetek előtt. A Corriere della Sera február 21-én számolt be két esetről. Az illetékesek gyorsan reagáltak. „Egy órával ezelőtt tudtuk meg, és azonnal vészhelyzeti intézkedéseket foganatosítottunk: mindenki maszkot visel, kézfertőtlenítőt használ, az ügyfeleket biztonsági távolságban tartjuk, és tájékoztató anyagokat osztunk” – nyilatkozta a helyi gyógyszertár alkalmazottja kicsivel később. Már aznap megszólalt Giorgio Palu’ virológus is, aki szerint „a karantén az egyetlen igazi megoldás”, ugyanakkor óva intett a fölösleges félelemkeltéstől, a koronavírus messze nem olyan veszélyes, mint az ebola vagy a zika vírus – mondta. A települést teljes karantén alá vonták, úgynevezett piros zóna lett. 

Mind a 3305 lakost letesztelték a településen, függetlenül attól, voltak-e tünetei. Március elején, nagyjából tíz nappal az első esetek feltérképezését követően még egyszer leteszteltek mindenkit, feltérképezték szokásaikat egy kutatás keretében, hogy minél előbb megértsék a vírus természetét. Így már március elején egyedülálló adatbázis jött létre, ami nagyban segítette az olasz kutatókat a vírus megértésében. Az egész települést fertőtlenítették. A gyors intézkedések, a tesztek és a szigorú karantén eredményesnek bizonyultak. Március vége felé már egyetlen új beteg sem volt az egy hónappal korábban talált 83 eseten kívül. A tömeges tesztelésen alapuló módszer tehát maximálisan bevált – igaz, miután feloldották a karantént, rövidesen újabb beteget találtak, aki valószínűleg kívülről hozta be a fertőzést, mikor munkába ment.

A tesztek, majd a fertőzöttek elszigetelése, kezelése alapvető volt tehát a sikerhez. Venetóban a teszteredményeket több laboratóriumban dolgozták fel. Az egyik központ Trevisóban található, itt dolgozik Roberto Rigoli főorvos. A Ca’Foncello Virológiai és Mikrobiológiai laboratóriumaiban hetek óta napi 24 órában folyik a tesztek feldolgozása, naponta 800-1000 tesztet értékelnek ki. 

„Sokan kérdezik, hogyan tudtunk gátat vetni a fertőzéseknek, jelenleg a kórházakban nincs olyan káosz, mint a többi tartományban. Nagyon sok függ a normál tesztektől és a gyors tesztektől. Ebben a pillanatban nem szabad túlságosan tudóskodni. Vannak olyan tesztek, amelyeknek az érzékenysége kicsit alacsonyabb, mint a többié, de mi mégis ezeket választottuk, hogy tömegesen tudjuk elvégezni a vizsgálatot. Például a Trevisóban kialakított molekuláris biológiai gyorsteszt arra szolgált, hogy ne jussanak be a kórházakba és az egyes részlegekbe fertőzött betegek”

HIRDETÉS

„A leginkább megbízható koronavírus-teszthez garat- és orrváladék mintavevő vattapálcát használunk, a teszt pedig három fázisból áll.” Az elemzéshez speciális termékekre van szükség, amit nehéz volt beszerezni. Ezért meghatározták összetevőit, és rátaláltak egy közeli cégre, amely elkezdte legyártani. A tartomány így legalább részben önellátó lett a teszteléshez szükséges anyagok terén, és nem függ a multinacionális cégektől. 

A főorvos hozzáfűzi, soha nem látott még ehhez foghatót. Évtizedek óta dolgozik ezen a területen, édesapja is mikrobiológus volt, ő maga egyébként a klinikai mikrobiológusok olasz egyesületének alelnöke. „Ez a légúti vírus három szempontból tér el a többitől. Hosszabb ideig lappang, akár 14 napon át, míg a többi csak 24-72 órán át. Amikor egy légúti vírus valamilyen felületre kerül, néhány perc alatt elpusztul, ez órákon át megmaradhat. Végül egy légúti vírus akkor vezet súlyos tüdőgyulladáshoz, ha bakteriálisan felülfertőződik. Ez halálos lehet felülfertőződés nélkül is: a károkat mind a vírus okozza.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,580lájkolóTetszik
3,766követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszavonta a fellebbezést Kaleta Gábor

Így jogerőssé vált az egykori diplomatára a pedofil felvételek tárolása miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés.