Trump váratlanul felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét

Trump váratlanul felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét

Glenn Fine (balra) és az amerikai egyesített vezérkar korábbi vezetője, Joe Dunford tábornok a védelmi minisztérium több ügynökségének helyet adó Mark Center Building irodaházban 2018. szeptember 20-án (Fotó: DOD/Dominique A. Pineiro/Chairman of the Joint Chiefs of Staff/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét, aki egyben a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére létrehozott sürgősségi alapokat felügyelő független bizottság vezetője is volt, jelentette tudósításában az MTI. Az elnök még hétfőn elmozdította Glenn Fine-t a posztjáról, de az információ csak kedden került nyilvánosságra.

A Fine vezette bizottság felügyeli egyébként azt a kongresszus által megszavazott több mint kétezer milliárd dolláros pénzügyi alapot is, amelyből a gazdaság élénkítését és az emberek anyagi nehézségeinek enyhítését finanszírozzák. A védelmi minisztériumban betöltött pozíciójából történő felmentésével Fine-nak automatikusan távoznia kell a független bizottság éléről is.

Hivatalos indoklás nem hangzott el a döntés hátteréről, Dwrena Allen, a Pentagon egyik szóvivője amerikai újságírók kérdésére csak annyit mondott: „Fine már nem szolgál a bizottság elnökeként, mert nem szolgál többé a minisztériumi pozícióban sem”. A szóvivőnő hozzátette: Glenn Fine továbbra is minden erejével a minisztérium koronavírus elleni harcának erőfeszítéseire összpontosít.

Az elmozdított bizottsági vezető feladatainak ellátására az amerikai elnök átmeneti időre a környezetvédelmi hivatal, az EPA belső ellenőrzésének vezetőjét nevezte ki. Trump kedden is élesen bírálta az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma főellenőrét, Christi Grimmet, miután annak hivatala hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a többi között megállapította, hogy az amerikai kórházakban hiány van védőmaszkokból, védőköpenyekből és orvosi segédeszközökből.

Donald J. Trump on Twitter

Why didn't the I.G., who spent 8 years with the Obama Administration (Did she Report on the failed H1N1 Swine Flu debacle where 17,000 people died?), want to talk to the Admirals, Generals, V.P. & others in charge, before doing her report. Another Fake Dossier!

– Álhír – írta az elnök kedden az egyik Twitter-bejegyzésében, megemlítve azt is, hogy Grimm az Obama-kormányzat idején is a tárcánál dolgozott. „Vajon jelentést készített a kudarcos H1N1 sertésinfluenza elleni küzdelem összeomlásáról is, amikor 17 ezer ember halt meg?” – fogalmazott Trump a közösségi oldalán.

Az elnök már a hétfői sajtókonferenciáján is bírálta az egészségügyi minisztérium jelentését, amelyet a konferencián jelenlévő Brett Giroir admirális, a tárca államtitkára szintén visszautasított. Giroir szerint a jelentésben foglalt megállapítások valószínűleg a járvány kezdeti szakaszában szerzett tapasztalatokon alapultak.

Az elnök a WHO-t is élesen bírálta

Trump egyik Twitter-bejegyzése szerint a világjárvány kezelését a WHO „nagy eltolta”. Az elnök úgy fogalmazott: az ENSZ szakosított szervezetét „nagyrészt” az Egyesült Államok finanszírozza, de az mégis „nagyon Kína-központú”. A koronavírus-járvány kirobbanásakor a WHO azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy maradjon nyitott Kína felé. „Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?” – kérdezte posztjában Trump.

Donald J. Trump on Twitter

The W.H.O. really blew it. For some reason, funded largely by the United States, yet very China centric. We will be giving that a good look. Fortunately I rejected their advice on keeping our borders open to China early on. Why did they give us such a faulty recommendation?

Az amerikai elnök már januárban felfüggesztette a légi közlekedést a két ország között. Az Egyesült Államok korábban többször is szemrehányást tett Kínának azért, hogy nem tájékoztatott már decemberben a járvány kitöréséről, és később azzal is megvádolta Pekinget, hogy nem adott teljes körű információkat a fertőzésről.

Kína washingtoni nagykövete a The New York Times napilap vasárnapi számában véleménycikket írt, s ebben emlékeztetett, hogy korábban „kellemetlen beszélgetések” voltak a két ország között a járvány ügyében. De ma már kölcsönös a szolidaritás és az együttműködés – értékelte a nagykövet.

Los Angeles belülről: „Harminc éve lakom itt, de ilyet még nem éltem meg!" | Magyar Hang

Vesznek-e maszkot az élelmiszerboltban? Mikor tesztelnek le? Mit kapkodtak el a boltokból, és hogyan viseli a lakosság az elsőként egy egész államra bevezetett „maradj otthon” rendeletet Kaliforniában?

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.