Majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

Majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

Vásárlók biztonságos távolságra sorakoznak egymástól egy londoni üzlet előtt 2020. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötszázötvenkettővel nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely így elérte a 17 669-et – közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 880-hoz képest.

A halottak száma csökkent a keddi 606-hoz képest. Az elmúlt egy nap alatt elhunyt 552 személynél csak április 5-én haltak meg kevesebben, akkor 525-en. Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma emelkedett keddhez képest, de kevesebb mint a negyvennyolc órával korábban jelzett 1941. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egy beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira.

Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatóhelyettese a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a járványgörbe nagyon lassú lefelé ívelése csak a fertőzés terjedési üteme megfékezését jelenti, nem pedig a járvány megszűnését. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek létezése azt bizonyítja, hogy „széles a nem azonosított, tünetmentes pozitívak száma” – jelentette ki. „Hatalmas veszélyt jelentene a korlátozó intézkedések hirtelen feloldása” – jegyezte meg Ranieri Guerra. Azt tanácsolta a római kormánynak, hogy a következő időszakban földrajzi térség, életkor, munkavégzés szerint oldja az óvintézkedéseket. A WHO szakértője szerint az a legjobb módszer, ha hétről hétre enyhítik a korlátozásokat, mivel így ellenőrzés alatt tudják tartani a helyzetet, esetleges korrekciós lépésekkel.

Ranieri Guerra szerint a világ egyes övezeteiben felcsillant a remény a fertőzés megfékezésére, a vészhelyzet azonban maximális szintű maradt.

Nagy-Britannia: összesen 7097 halott

Nagy-Britanniában eddig 232 708 szűrést végeztek és 60 734 páciens szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét – jelentette be Rishi Sunak pénzügyminiszter szerda esti sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 5492-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az előző este zárult 24 órában 938 beteg halt meg; ezzel a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma 7097-re emelkedett. Ez volt az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

(MTI)