Véget vethetnek a kutya- és macskaevésnek Kínában

Véget vethetnek a kutya- és macskaevésnek Kínában

Egy kínai árus ketrecbe zárt kutyákat kínál eladásra a piacon a dél-kínai Kuanghszi tartománybeli Jülin városban 2016. június 20-án, egy nappal a nyári napforduló alkalmából megrendezendõ kutyahúsevõ fesztivál elõtt (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pekingi vezetés már korábban ideiglenesen betiltotta a vadállatok fogyasztását, most egy rendeletet készül hozni arról, hogy mely állatokat lehet a húsukért tartani.

A CNN számolt be arról, hogy miután a koronavírus a gyanú szerint a vuhani élőállat-piacról szabadult el, vadállatok – denevérek és tobzoskák – közvetítésével, így a kínai kormány előbb ideiglenesen betiltotta a vadállatok fogyasztását, majd most törvényben fogják meghatározni a húsukért vagy szőrméjükért tartható, kereskedelmi forgalomba hozható állatok fajtáit. Ahogy arról korábban írtunk, hasonló megfontolásokból, hasonló rendelkezést vezettek be nemrég a közép-afrikai Gabonban.

A kínai Földművelésügyi Minisztérium szerda este közzétette ezen állatok listáját. Ez még csak egy törvénytervezet, ám a szigorítás iránya egyértelmű: egzotikus vadállatok és a házikedvencek nem kerültek rá erre a listára. A listában szerepel 18 hagyományos, illetve 13 speciális állatfaj, melyeket a jövőben lehet majd tartani, mint a disznó, a szarvasmarha, a zebu, a bölény, teve, ló, szamár, melyeket a világon mindenhol fogyasztanak, illetve a speciális állatfajok között különböző rénszarvas-fajták, a láma, fácánfélék illetve különböző madárfajták szerepelnek. A tervezet hangsúlyozza, hogy bizonyos állatfajtákat, így a rókákat, mosómedvét és a vidrát kizárólag a szőrméjük miatt lehet tartani, emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Koronavírus: Kína végre felhagy az adatok maszatolásával | Magyar Hang

Kínában 1978 óta volt lehetséges vadállatokat befogva, házi körülmények között tartani, és a húsukért nevelni, így például a tobzoskát vagy a teknősbékákat is, mint Salát Gergely sinológus azt a Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta. Az ilyen, házi körülmények között tenyésztett vadállatokat a kínai elit fogyasztja egzotikumként. A kutató azt is hangsúlyozta, hogy Kínában történelmi okoknál fogva nem alakult ki állatfogyasztási tabu, ami ehető, azt meg szokták enni, ami nem azt jelenti, hogy mindenféle állatot mindenhol, régiónként változik a fogyasztott állatfajták köre. Salát Gergely azt is hangsúlyozta, hogy a közhiedelemmel ellentétben denevéreket nem fogyasztottak Kínában eddig sem.

A minisztérium kiemelte a törvénytervezetben, hogy a kutyák már inkább az ember társaivá lettek a hétköznapokban, és egyre növekvő aggodalommal figyelték a kínai állatbarátok is, hogy a házi kedvencek – a régi hagyomány továbbéléseként Dél-Kínában, illetve Északkelet-Kínában – különlegességként az étlapra kerültek. Különböző állatvédő szervezetek már régóta követelték a kutyaevés betiltását.

Gabonban betiltották a denevérfogyasztást | Magyar Hang

A macskák fogyasztásáról a törvénytervezet nem ejt szót, ám a másik nagy házikedvenc sem szerepel az ehető fajok listáján, így gyakorlatilag a jóval kevésbé jellemző macskaevés is be lenne tiltva. A listán csak madarak és emlősök szerepelnek, azaz, vízi állatokra (mint a halakon kívül a cápákra, teknősökre) és rovarokra nem vonatkozik a tiltás, így azok fogyasztása további tiltó rendelet híján továbbra is legális lenne. Salát Gergely úgy fogalmazott, hogy kérdéses, mennyire fogják a törvényt betartani, rengeteget ugyanis nagyon szigorúan betartanak, másokat (mint a környezetvédelmi vagy szellemi jogokat illető törvényeket) viszont kevésbé.

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna - veszélyben a kínai vidék? | Magyar Hang

Regionális illetve városi tiltások vagy korlátozások már eddig is érvényben voltak, ez most egy egész országra kiterjedő tiltás lesz, amennyiben elfogadják a tervezetet. A BBC tudósítása szerint a Hongkong melletti 12,5 milliós Shenzen városában egy hete tiltották be a macska- és kutyaevést, ott a rendelet május 1-től lép életbe.

Az Animal Asia nevű szervezet szerint évente nagyjából 10 millió kutyát és 4 millió macskát fogyasztottak eddig. A tobzoska evése eddig is illegális volt, ám az éttermek egzotikumként mégis felszolgálták. Különböző egzotikus állatokat, denevéreket vagy akár patkányokat számos országban esznek Ázsiában mai napig.