HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Véget vethetn...

Véget vethetnek a kutya- és macskaevésnek Kínában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A pekingi vezetés már korábban ideiglenesen betiltotta a vadállatok fogyasztását, most egy rendeletet készül hozni arról, hogy mely állatokat lehet a húsukért tartani.

A CNN számolt be arról, hogy miután a koronavírus a gyanú szerint a vuhani élőállat-piacról szabadult el, vadállatok – denevérek és tobzoskák – közvetítésével, így a kínai kormány előbb ideiglenesen betiltotta a vadállatok fogyasztását, majd most törvényben fogják meghatározni a húsukért vagy szőrméjükért tartható, kereskedelmi forgalomba hozható állatok fajtáit. Ahogy arról korábban írtunk, hasonló megfontolásokból, hasonló rendelkezést vezettek be nemrég a közép-afrikai Gabonban.

A kínai Földművelésügyi Minisztérium szerda este közzétette ezen állatok listáját. Ez még csak egy törvénytervezet, ám a szigorítás iránya egyértelmű: egzotikus vadállatok és a házikedvencek nem kerültek rá erre a listára. A listában szerepel 18 hagyományos, illetve 13 speciális állatfaj, melyeket a jövőben lehet majd tartani, mint a disznó, a szarvasmarha, a zebu, a bölény, teve, ló, szamár, melyeket a világon mindenhol fogyasztanak, illetve a speciális állatfajok között különböző rénszarvas-fajták, a láma, fácánfélék illetve különböző madárfajták szerepelnek. A tervezet hangsúlyozza, hogy bizonyos állatfajtákat, így a rókákat, mosómedvét és a vidrát kizárólag a szőrméjük miatt lehet tartani, emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Koronavírus: Kína végre felhagy az adatok maszatolásával | Magyar Hang

Kínában 1978 óta volt lehetséges vadállatokat befogva, házi körülmények között tartani, és a húsukért nevelni, így például a tobzoskát vagy a teknősbékákat is, mint Salát Gergely sinológus azt a Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta. Az ilyen, házi körülmények között tenyésztett vadállatokat a kínai elit fogyasztja egzotikumként. A kutató azt is hangsúlyozta, hogy Kínában történelmi okoknál fogva nem alakult ki állatfogyasztási tabu, ami ehető, azt meg szokták enni, ami nem azt jelenti, hogy mindenféle állatot mindenhol, régiónként változik a fogyasztott állatfajták köre. Salát Gergely azt is hangsúlyozta, hogy a közhiedelemmel ellentétben denevéreket nem fogyasztottak Kínában eddig sem.

HIRDETÉS

A minisztérium kiemelte a törvénytervezetben, hogy a kutyák már inkább az ember társaivá lettek a hétköznapokban, és egyre növekvő aggodalommal figyelték a kínai állatbarátok is, hogy a házi kedvencek – a régi hagyomány továbbéléseként Dél-Kínában, illetve Északkelet-Kínában – különlegességként az étlapra kerültek. Különböző állatvédő szervezetek már régóta követelték a kutyaevés betiltását.

Gabonban betiltották a denevérfogyasztást | Magyar Hang

A macskák fogyasztásáról a törvénytervezet nem ejt szót, ám a másik nagy házikedvenc sem szerepel az ehető fajok listáján, így gyakorlatilag a jóval kevésbé jellemző macskaevés is be lenne tiltva. A listán csak madarak és emlősök szerepelnek, azaz, vízi állatokra (mint a halakon kívül a cápákra, teknősökre) és rovarokra nem vonatkozik a tiltás, így azok fogyasztása további tiltó rendelet híján továbbra is legális lenne. Salát Gergely úgy fogalmazott, hogy kérdéses, mennyire fogják a törvényt betartani, rengeteget ugyanis nagyon szigorúan betartanak, másokat (mint a környezetvédelmi vagy szellemi jogokat illető törvényeket) viszont kevésbé.

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna – veszélyben a kínai vidék? | Magyar Hang

Regionális illetve városi tiltások vagy korlátozások már eddig is érvényben voltak, ez most egy egész országra kiterjedő tiltás lesz, amennyiben elfogadják a tervezetet. A BBC tudósítása szerint a Hongkong melletti 12,5 milliós Shenzen városában egy hete tiltották be a macska- és kutyaevést, ott a rendelet május 1-től lép életbe.

Az Animal Asia nevű szervezet szerint évente nagyjából 10 millió kutyát és 4 millió macskát fogyasztottak eddig. A tobzoska evése eddig is illegális volt, ám az éttermek egzotikumként mégis felszolgálták. Különböző egzotikus állatokat, denevéreket vagy akár patkányokat számos országban esznek Ázsiában mai napig.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,592lájkolóTetszik
3,460követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.