„Vészhelyzeti üzemmódban” működnek a moszkvai egészségügyi intézmények

„Vészhelyzeti üzemmódban” működnek a moszkvai egészségügyi intézmények

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínai orvosokat és védőfelszerelést szállító repülőgépek érkeznek szombaton az orosz fővárosba, a szakembereket a moszkvai önkormányzat hívta meg az új koronavírus elleni küzdelem megsegítésére – közölte szombaton az MTI a RIA Novosztyi hírügynökség alapján.

A harbini orosz főkonzulátus tájékoztatása szerint a járvány során jelentős klinikai tapasztalatokat szerzett virológusokat és orvosokat várnak Moszkvába.

Egy nappal korábban Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a helyzet jelentős romlására hivatkozva bejelentette, hogy a jövő héttől fokozatosan bejelentéskötelessé teszi a lakosok kijárását, és egyúttal elrendelte a nem létfontosságú szervezetek és vállalatok működésének legalább egyhetes felfüggesztését. Helyettese, Anasztaszija Rakova azzal magyarázta a szigorításokat, hogy a moszkvaiak nem vették kellőképp komolyan a kötelező önizolálásra vonatkozó előírásokat. Azt mondta, hogy a fővárosi kórházak és mentők teljesítőképességük határán dolgoznak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pervij Kanal tévécsatorna egy szombati műsorában elismerte, hogy a moszkvai egészségügyi intézmények „vészhelyzeti üzemmódban” működnek.

A szombaton közzétett adatok szerint Moszkvában 8852-re nőtt az ismertté vált, laboratóriumi vizsgálat által bizonyított koronavírus-fertőzések száma. A fővárosban a betegek száma naponta több mint ezerrel növekszik, a kórházakban mintegy négyezer moszkvait kezelnek tüdőgyulladással. Moszkvában 58 halottat és 499 gyógyultat tartanak számon.

A főváros határában az autóutakon szombaton ellenőrzőposztokat állítottak fel, ahol a közlekedési rendőrök kérdéseket tesznek fel a behajtó járművek úti céljáról. Moszkva utcáin is megerősítették az őrjáratokat, amelyek tisztázzák, hogy az emberek mi célból tartózkodnak odakinn. Ugyanis csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el a lakosok az otthonaikat.

Országosan egyébként egy nap alatt 1667-tel 13 587-re emelkedett a bizonyított Covid–19-fertőzöttek száma a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint. A halottak száma 12-vel 106-ra, a gyógyultaké pedig 250-nel 1045-re emelkedett. Koronavírus-fertőzés gyanújával az országban 159 ezer embert tartanak megfigyelés alatt, és eddig 1,18 millió szűrést végeztek el.

Arról még mindig nem született döntés, hogy május 9-én meg fogják-e ünnepelni a nácizmus felett aratott győzelmet, de elképzelhetőnek nevezte a katonai díszszemle későbbre halasztását.