Aggódnak a csehek, sokan kirándultak húsvétkor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehországban a kormány nem fog tovább enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, ha a húsvéti ünnepek alatt meglazult fegyelem következtében újra emelkedik a napi fertőzésszám, s eléri a 400-at – jelentette ki Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vasárnap a közszolgálati televízióban. „Amennyiben a növekmény megközelíti a négyszázat, logikus, hogy további enyhítésekkel számolni nem lehet” – szögezte le Prymula kérdésre válaszolva.

Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma hétfő reggel 5991-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy húsvétvasárnap Csehországban csak 89-cel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma. Március 17-e óta ez a legalacsonyabb szám. A vasárnapi tesztek számát még nem közölték, de az – tekintettel az ünnepre – valószínűleg alacsonyabb a szokottnál. Míg hét közben 5-8 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeznek, addig vasárnap ez mindig jóval kisebb. Az első fertőzöttet március elsején regisztrálták Csehországban.

Hétfő reggelig az áldozatok száma hattal 138-ra, a gyógyultaké pedig 464-re nőtt, ami 42-vel több, mint vasárnap.

Csehország nem tervezi a kötelező szájmaszk-használat megszüntetését | Magyar Hang

A cseh közszolgálati televízió vasárnap esti híradójában sugárzott hosszabb riportot arról, hogy a szép, napos idő következtében a hétvégén nagyon sokan kirándultak, és számos helyen nem tartották be a gyülekezéseket tiltó kormányrendeletet.

„Ha a szabályok be nem tartása következtében az ünnepek után újra jelentősebben nőni fog a fertőzöttek száma, akkor az visszalépés lesz, s nem lesz lehetőség a korlátozások lazítására” – mondta Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a televíziónak.

A március közepén bevezetett szükségállapot és az országos vesztegzár szabályainak betartására szólította fel a cseheket vasárnapi nyilatkozatában Milos Zeman államfő is. Azt mondta, hogy a cseh kormány jól kezeli a koronavírus-járványt, de a harc csak akkor lehet sikeres, ha az állampolgárok is fegyelmezetten viselkednek.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.