HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egyetemes ala...

Egyetemes alapjövedelem bevezetését javasolja Ferenc pápa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egyetemes alapjövedelem bevezetését javasolja Ferenc pápa az országoknak húsvéti üzenetében. „Ez lehet a pillanat arra, hogy (az egyes országok) megfontolják az egyetemes alapjövedelem bevezetését” – áll a katolikus egyházfő húsvéti levelében, melyet a katolikus népi mozgalmaknak írt. A levelet magyar nyelven az Euronews szemlézte.

„Most nagyobb szükség van rá, mint valaha, hogy az emberek és a közösségek kerüljenek a központba, egységesen törekedve a gyógyításra a gondviselésre és a javak megosztására” – emelte ki Ferenc pápa, aki részletesen írt azoknak a helyzetéről, „akik eddig sem élvezhették a globalizáció előnyeit, de szenvedtek az általa okozott károktól. Azokról, akiket ez a mostani járvány kétszer annyira fog sújtani”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Ezek az emberek azok, akik eddig is napról napra éltek, és semmilyen törvény nem garantálja a védelmüket, például utcai árusok, újrafeldolgozók, kis gazdálkodók, építőmunkások, varrónők, és a különféle ápolói munkát végzők” – sorolta a levélben a katolikus egyházfő.

A legtöbbjüknek nincs biztos jövedelmük, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot, és a kijárási korlátozások elviselhetetlenné válnak. Ezért Ferenc pápa szerint „itt az ideje, hogy fontolóra vegyék (az országok) az egyetemes alapjövedelem bevezetését, ami elismerné és tiszteletre méltóvá tenné a nagyszerű és nélkülözhetetlen munkát”, amit végeznek. Az alapjövedelemmel „konkrétan elérhető lenne az az emberi és keresztény eszmény, hogy nincs jog nélküli munkás” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

HIRDETÉS

„Remélem, hogy ez a veszélyes időszak felszabadít minket az alól, hogy robotpilóta üzemmódban működjünk, felébreszti az alvó lelkiismeretünket és lehetővé tesz egy olyan humanista és ökológiai átalakulást, ami véget vet a pénz bálványozásának, és az emberi életet és méltóságot helyezi a középpontba” – áll a levélben.

„Civilizációnk vissza kell, hogy vegyen, csináljon számvetést és újuljon meg” – írta az egyházfő. Civilizációnk, mely „oly kompetitív és oly individualista, az eszeveszett ritmusú termelésével és fogyasztásával, a tékozló luxusával és az aránytalanul eloszló profitjával, melyből csak kevesen részesülnek” – fogalmazott Ferenc pápa.

Világszerte tucatnyi országban az ad állam az alapjövedelemhez hasonló segítséget. A koronavírus okozta gazdasági válságra több mint egy tucat ország kormánya reagált ideiglenesen az egyetemes alapjövedelemhez hasonlító segítséggel. A legtöbb országban ezeknek a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb rétegek a célzottai, illetve az egyéni vállalkozók, derül ki a Business Insider cikkéből.

HIRDETÉS

Az elmúlt napokban több spanyol kormánytag is beszámolt a sajtónak arról, hogy egyetemes alapjövedelem bevezetését tervezik az országban, mellyel a kisebb bevétellel rendelkezőket és a családokat támogatná leginkább az állam. A bevezetés dátumát nem közölték egyelőre, csak annyit, hogy a lehető leggyorsabban szeretnék elindítani, és hogy nem állna le a járvány eltűnésével a pénz folyósítása.

Franciaországban maximum havi 1500 eurós juttatást igényelhetnek az egyéni vállalkozók a válság miatt. Németországban tartományonként eltérő mértékű az egyéni vállalkozónak juttatott segítség mely a szövetségi államtól és a tartományi kormányoktól kombináltan érkezik. Olaszországban 700 eurós segítséget kapnak az egyéni vállalkozók és a szezonális munkások.

Belgiumban régiónként változó segítséget kapnak a vírus okozta válság miatt bajba kerültek. Brüsszelben segítik azokat az egyéni vállalkozókat, akiknek legalább 7 napra le kellett állniuk a munkával, vagy nagy mennyiségben csökkenteni azt. Márciusra, illetve áprilisra is igényelhetnek csaknem 1300 eurós támogatást, illetve a családosok 1614 eurósat.

Számos országban, köztük Dániában, az Egyesült Királyságban és Hollandiában azzal igyekszik a kormány munkahelyeket menteni, hogy kifizeti egy jelentős részét a munkavállalók fizetésének a munkáltató helyett, ha bocsátja el őket.

A héten kapják meg a segítségre szoruló amerikaiak az egyszeri segítséget jelentő csekkeket. Minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenek, gyermekenként pedig további 500 dollár (165 ezer forint) jár.

HIRDETÉS

Az állam Malajziában, Dél-Koreában és Ausztráliában is bértámogatással próbálja enyhíteni a gazdasági válság hatásait.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek