Három hónapra felfüggesztették a Reuterst Irakban

Három hónapra felfüggesztették a Reuterst Irakban

A kanadai alapítású Thomson Reuters címere egy torontói irodaházon (Fotó: JHVEPhoto/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemény büntetéssel sújtotta az iraki médiahatóság a Reuterst: egy április 2-án leadott riportjuk miatt három hónapra bevonták a brit hírügynökség működési engedélyét az országban, illetve mintegy 21 ezer dollár pénzbírság megfizetésére kötelezték a médiavállalatot – jelentette az érintett Reuters.

A kifogásolt anyagban a hírügynökség három, a tesztelésben részt vevő orvos, egy egészségügyi minisztériumi és egy magasrangú kormányzati forrást idézve arról jelentett, hogy az akkor hivatalosan elismert 772 fertőzöttel szemben lényegesen több, akár több ezren is megbetegedhettek már a közép-ázsiai országban.

Az iraki médiahatóság döntését többek között azzal indokolta: a riport jelen helyzetben közegészségügyi és közbiztonsági szempontból súlyos feszültségeket gerjeszthetett, amivel a Reuters áthágta a köztájékoztatás szabályait. A brit médiavállalat válaszában közben azt hangsúlyozza: mindig, minden körülmények között hiteles és megbízható módon tájékoztatja a közvéleményt, így jelen esetben is kellő körültekintéssel jártak el, megbízható egészségügyi, politikai és kormányzati források alapján készítették el ominózus riportjukat is, ezért kiállnak az anyaguk mellett.

Magyar Hang: 100 | Magyar Hang

Ami eddig hőbörgés volt, és teljes információs-hirdetési blokád a részükről, az ma totális támadás és börtönnel fenyegetés.

A CNN-es Christiane Amanpour egy, az iraki elnökkel készített interjújában kérdést szegezett a témával kapcsolatban Barham Szalihhoz. Válaszában az iraki államfő sajnálatosnak nevezte a döntést, kiemelve, hogy az iraki médiahatóság egy kormányzattól függetlenül működő szervezet. „Dolgozunk az ügyön az igazságügyi stábommal, azért, hogy kezeljük, megoldást találjunk és visszavonhassuk (a felfüggesztést)” – közölte Szalih. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a riport komoly feszültséget váltott ki, mert azt sejtette, hogy az iraki kormányzat szándékosan hamisítja az adatokat, ami egyszerűen nem igaz.

A Reuters egyébként azzal is védekezett, hogy a riport megjelenését követően az anyagot frissítették az iraki egészségügyi minisztérium cáfolatával, amelyet a szaktárca szóvivője küldött meg a szerkesztőség részére, és amelyben visszautasította a cikkben nyilatkozó források állításait a vírus terjedésével kapcsolatban, egyúttal inkorrekt információknak minősítve azokat.

A hivatalos adatok szerint április 15-én reggelig 1400 fertőzöttet regisztráltak Irakban, akik közül 78-an hunytak el a kórban.