Koronavírus: Kína vezető szakértője novemberre várja a második hullámot

Koronavírus: Kína vezető szakértője novemberre várja a második hullámot

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában és a világon máshol is novemberben kezdődhet a koronavírus-járvány második hulláma – jelentette ki Csang Venhung, az ország egyik legismertebb orvosszakértője a Caixinglobal beszámolója szerint. Kínában épp fokozatosan oldják a korlátozó intézkedéseket, a járvány kiindulópontjául szolgáló Vuhan is április 8-án  szabadult ki a karanténból. A vesztegzár feloldása óta a Vuhanból Pekingbe utazók között keddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt. A kínai főváros egészségügyi bizottsága szerint a negatív teszteredmények azt jelzik, hogy Vuhan mára már biztonságossá vált. A kínai szárazföldön bejelentett napi újabb betegek zöme is külföldről hozta haza a vírust.

Csang szerint Kína akkora tapasztalatot szerzett a járvány kezelésében, hogy később is képes lesz kordában tartani a vírust, és nem lesz szükség drasztikus intézkedésekre. Úgy véli, más országoknak is át kell térni a rugalmas járványkezelésre: néha szigorítani, néha lazítani kell. Viszonylag normálisan lehet majd élni és dolgozni, de az újabb és újabb kitöréseket nem lehet megakadályozni. A járvány kordában tartásához agresszív tesztelésre, a kapcsolatok felkutatására, és az igazolt fertőzöttek kórházi kezelésére van szükség. Jól viszont csak akkor fogunk tudni élni, ha a világon mindenhol ellenőrzés alá sikerült vonni a járványt – tette hozzá.