WHO-ügy: Rendre utasította Trumpot az ENSZ-főtitkár és az amerikai házelnök

WHO-ügy: Rendre utasította Trumpot az ENSZ-főtitkár és az amerikai házelnök

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesen bírálta az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulás leállítását António Guterres, az ENSZ főtitkára. Közleményében Guterres úgy fogalmazott: „nem most van itt az ideje” a WHO anyagi erőforrásai megkurtításának. A koronavírus-járvány „példa nélkül álló az életünkben és példa nélküli választ igényel”. 

Koronavírus: Trump Kínára mutogat, és leállítja a WHO támogatását | Magyar Hang

Donald Trump amerikai elnök kedden, a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Trump leszögezte: „a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról". Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a szervezet világjárványt.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: amikor majd a világjárvány véget ér, akkor kell okvetlenül időt szakítani annak megértésére, hogyan is bukkant fel ez a vírus és nyomában a betegség, miért terjedt el ilyen gyorsan és pusztított világszerte, és hogy az érintettek hogyan reagáltak a válságra. „Alapvető fontosságú lesz a tanulságok levonása ahhoz, hogy hatékonyan megbirkózhassunk az újabb, hasonló kihívásokkal” – írta közleményében a világszervezet vezetője, amelyet az atv.hu idéz.

Az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos döntést az Amerikai Orvosok Szövetsége is bírálta. Patrice Harris, a szervezet elnöke „rossz irányba tett veszélyes lépésnek” minősítette, és kérte, hogy Trump gondolja át a döntést.

Trump sajtótájékoztatójával szinte egy időben Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke levelet intézett a demokrata párti képviselőkhöz. Ebben a többi között azt írta nekik: „ne vegyenek tudomást a hazugságokról”, „tartsanak ki az igazság mellett”.

A házelnök emlékeztetett arra, hogy a politikusok fontos döntések előtt állnak. „Ha nem az igazságra támaszkodva dolgozunk, akkor még több életet veszítünk el, valamint a gazdasági nyomorúság és a szenvedés szükségtelenül elhúzódik” – hangoztatta. Pelosi megismételte egyes demokrata párti politikusok állításait, amelyek szerint Donald Trump nem vette figyelembe a járvánnyal kapcsolatos korai figyelmeztetéseket, és a járvány féken tartására hozott intézkedései is „elégtelenek” voltak.

Úgy vélekedett, hogy mindez „szükségtelen halálozásokhoz és katasztrófához” vezetett. Kijelentette, hogy az elnök „gyenge ember, hozzá nem értő, rossz vezető, aki nem vállal felelősséget”. „Az amerikaiaknak mostantól fogva nem szabad tudomást venniük a hazugságairól, és csakis a tudósokra és más, köztiszteletben álló szakemberekre kell figyelniük, ha vigyázni akarnak magukra” – írta pártja törvényhozóihoz intézett levelében a házelnök.