A kínaiak vizsgálják, hányan szerezhettek már immunitást a koronavírus ellen

A kínaiak vizsgálják, hányan szerezhettek már immunitást a koronavírus ellen

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában már a járvány ellenőrzés alá vonásának következő szakaszára készülnek, és hat tartományban valamint három városban indul kutatás arról, hogy valójában hány embert fertőzött meg a koronavírus, és hányan vészelték át tünetmentesen. A vizsgált tartományok között van Hupej, ahol a járvány kitört, de Peking, Sanghaj és Csungking városának lakosságát is tesztelik – írja a South China Morning Post hongkongi lap. 

A kínai koronavírus-fertőzések 60 százalékát adó Vuhan 11 millió lakosa közül 11 ezer embert vizsgálnak meg nukleinsav- és antitest-vizsgálatok útján. A cél az, hogy többet tudjanak meg az egyes közösségek immunitási szintjéről, és igyekeznek feltérképezni, valójában hányan kapták el a vírust úgy, hogy megúszták enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen. Ha valakinek pozitív lesz a nukleinsav-tesztje, az azt jelenti, hogy vírushordozó volt. Ha az antitest-tesztje pozitív, az arra utal, hogy átesett a fertőzésen és meggyógyult. Amennyiben a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy már a lakosság 60 százaléka megszerezte az immunitást, akkor nincs szükség több korlátozó intézkedésre. Ám ha az derül ki, hogy számos tünetmentes hordozó járkál az országban, akikben csak úgy hemzsegnek a vírusok, akkor nem szabad enyhíteni a korlátozásokon. 

Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók | Magyar Hang

Egyre többen kérdőjelezik meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO azon korábbi kijelentését, hogy az esetek mindössze 1-3 százalékában adják át a fertőzést a tünetmentes koronavírus-hordozók. Ez azért is érdekes kérdés, mert a koronavírus elleni védekezést is meghatározza, valójában mekkora ez a mutató. Ahhoz, hogy megbízhatóbb adatokhoz lehessen jutni, először azt kell tanulmányozni, hány olyan vírushordozó lehet, aki tünetmentes.

Kínában csak 103 új fertőzést jelentettek szerdán, ebből 39-en külföldről hordták be a vírust. A 103-ból 57 ember tünetmentes volt. A járvány kitörése óta több mint 82 ezer fertőzést regisztráltak az országban, a betegek 95 százaléka felépült.