Nehéz megölni a koronavírust – csak forráspont közelében pusztul el

Nehéz megölni a koronavírust – csak forráspont közelében pusztul el

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világon számos laboratóriumban kísérleteznek a koronavírussal, ezért is fontos, hogy a kutatók valóban ártalmatlanná tett kórokozóval dolgozzanak. A dél-franciaországi Aix-Marseille Egyetem tudósai a Covid-19-betegséget okozó vírust egy órán át hevítették, de így is életképes maradt.

A BioRxiv.org honlapon megjelent, független szakértők által még nem elbírált tanulmány szerint afrikai zöld majomsejtekbe fecskendeztek egy berlini betegtől származó vírustörzset, és kétféle – tiszta és szennyezett –  környezetben tenyésztették őket. Egy órán át tartó hatvan fokos hevítés után a tiszta környezetben lévő vírusok teljes mértékben deaktiválódtak, ám a valósághoz közeli elemekkel szennyezett mintákban nem pusztult el az összes vírusrészecske, és épp elég maradt belőle ahhoz, hogy elszaporodva újabb fertőzéshez vezessen. Pedig hatvan fokon még az Ebola-vírust is ártalmatlanná lehet tenni.

A problémát végül úgy oldották meg a francia kutatók, hogy 15 percen át 92 fokon hevítették a mintát. Ettől már tényleg deaktiválódtak a vírusok, de ezzel meg az a baj, hogy így károsodhat a vírus RNS-örökítőanyaga. A kutatók ezért azt javasolják, hogy vegyi úton tegyék fertőzőképtelenné a vírust. Kínai tudósok egyébként korábban már jelezték, hogy különleges óvintézkedések mellett dolgoznak a laboratóriumokban, mert tisztában vannak ezzel a kockázattal. 

A South China Morning Post által ismertetett kutatás azért is érdekes, mert korábban voltak olyan remények, hogy  a SARS-CoV-2 az influenzavírushoz hasonlóan nem bírja a meleget és nyáron eltűnik. Az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központja azonban már lehűtötte a kedélyeket, mondván, nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus évszakhoz kötött. Sőt, inkább az látszik, hogy gyorsan terjedt olyan trópusi éghajlattal rendelkező országban, mint Szingapúr, vagy az ugyancsak hasonló klímájú dél-kínai régióban. 

A francia kísérlet is azt bizonyítja, hogy bírja a meleget a kórokozó, ez tehát nem lehet akadálya annak, hogy nyáron is képes legyen fertőzni. Ám lehet, hogy a direkt napsugárzásnak nem tud ellenállni – erről beszélt Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem (DE) meteorológiai tanszékének vezetője az intézmény internetes portáljának. Mint elmondta, a 0 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb a vírusok számára. A jelentősen fagypont alatti mínuszok és a rendkívül magas, mintegy 90 százalék feletti páratartalom nagymértékben csökkentik a vírus terjedését, az ultraibolya-sugaraknak pedig baktérium- és vírusölő hatása van.